Aboutaleb in zijn stad. Volgens zijn collega's uit de gemeenteraad is hij 'een goede' of zelfs 'de beste' burgemeester.
Aboutaleb in zijn stad. Volgens zijn collega's uit de gemeenteraad is hij 'een goede' of zelfs 'de beste' burgemeester.

Zestig jaar Ahmed Aboutaleb!

Algemeen 839 keer gelezen

ROTTERDAM - Hoera! Burgemeester Ahmed Aboutaleb is zondag 29 augustus zestig jaar geworden. Hij vierde de mijlpaal in huiselijke kring en een dag later met een feestelijke lunch voor zijn medewerkers op het stadhuis. We deden een rondje langs partijen in de Rotterdamse gemeenteraad om aan de hand van hun verhalen een portret te schetsen van onze burgervader.

Robert Simons van Leefbaar Rotterdam kent Aboutaleb op verschillende manieren. De twee werkten samen in het college toen Simons wethouder was en nu hij fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij is, staan ze soms juist tegenóver elkaar. “Maar zeker op het gebied van veiligheid kunnen we elkaar vaak wel goed vinden hoor. Aboutaleb is een echte law and order-burgemeester. Wat ik erg fijn vind, is dat de menselijke maat niet uit het oog verloren wordt. Om maar een  voorbeeldje te noemen: toen onze collega Ronald Tol (’de burgemeester van Charlois’) plotseling overleed, heeft Aboutaleb zich daar achter de schermen erg betrokken bij getoond en van alles geregeld. Dat hóeft hij niet te doen. We feliciteren hem van harte, Rotterdam heeft een goede burgemeester.”

Trots

Voor Co Engberts (PvdA) is Aboutaleb ook gewoon een partijgenoot natuurlijk: “We hebben zaterdag tijdens een barbecue van de fractie een felicitatiefilmpje voor hem opgenomen en zondag ben ik namens ons allemaal  een kaart aan de deur gaan brengen. Op zo’n heuglijke dag zijn we natuurlijk ook gewoon ‘familie’ van elkaar. Als burgemeester vind ik de grote kwaliteit van Ahmed dat hij heel benaderbaar is. Mijn schoonmoeder kwam een keer in de raad kijken waar ik werkte, dat zei ze tenminste, eigenlijk kwam ze voor hem. Hij ging meteen met haar op de foto. Toen ze later in het ziekenhuis lag nog een keer. Die foto ging toen de hele afdeling rond. Ze was zó trots!”

Aart van Zevenbergen (SP) kent de burgemeester toch vooral van de raadsvergaderingen. “Aboutaleb is een heel integer mens. Iemand die ik durf te vertrouwen. Je moet in zijn rol altijd maar weer tegenstellingen kunnen overbruggen en dat doet hij goed. Natuurlijk heb ik ook weleens kritiek, dat weet hij ook. Gelukkig kan hij daar goed tegen. Hij luistert er goed naar en komt weleens op zijn stellingen terug. Dat vind ik knap als je dat kan. Ik denk dat we ons op dit moment geen betere burgemeester kunnen wensen.”

Voor groot en klein

Vincent Karremans (VVD): “We feliciteren onze burgemeester van harte met zijn zestigste verjaardag. Ik hoop dat hij op zijn verjaardag vrij neemt en zich vooral bezig houdt met de taart aansnijden, want de man werkt zo verschrikkelijk hard. Geen probleem is te klein of te groot voor hem.”

Christine Eskes (CDA): “Wat ik erg in hem waardeer is zijn oprechte betrokkenheid, met de stad en met de Rotterdammers. Als er heftige zaken gebeuren. Ik ben ook wel een met hem gebotst, dan nam hij ook persoonlijk contact op. Hij heeft natuurlijk erg veel verstand van sommige onderwerpen, bijvoorbeeld veiligheid, maar dat ziet hij dan niet als iets van zichzelf, maar als iets waar hij samenwerking bij zoekt. Na zoveel jaar is Aboutaleb een burgemeester die niet alleen heel ervaren is, maar ook heel betrokken.”

Chantal Zeegers (D66): “Ahmed is een betrokken man die erg zorgzaam is voor de stad. Hij houdt zich bezig met de grote thema’s, maar ook met het dagelijks leven. Hij vindt het belangrijk dat het goed gaat met de (kwetsbare) Rotterdammers. Hij praat met een hoop mensen en gaat actief op zoek naar wat Rotterdammers nodig hebben om veilig en prettig te leven. Zo was ik een keer aanwezig bij wijkgesprekken en wat ik zo bijzonder vond, was dat hij met alle honderd mensen in gesprek ging en echt opnam wat er wordt besproken. Hij wist alle verhalen te verbinden en samen te vatten zonder de leuke puntjes, de details, te vergeten, zodat iedereen zich herkent.”

Ellen Verkoelen (50PLUS): “Vanaf 2018 heb ik het genoegen om met Aboutaleb te mogen werken. Ahmed is 60 jaar en behoort daarmee tot de doelgroep ‘ouderen’ die ik vertegenwoordig in de raad. Dat kweekt natuurlijk een band. Als ouderen onder elkaar weten de burgemeester en ik hoe het voelt om met onze ‘kwaaltjes’ te leven, hebben we alle twee een rugzak vol met ervaringen en herinneringen om uit te putten in onze gesprekken. Als vertegenwoordiger van 50PLUS moet ik zeggen dat mijn burgemeester een goede ambassadeur is voor het ouder worden. Ik waardeer als geen ander de betrokkenheid, gedrevenheid en energie waarmee hij onze stad bestuurt.”

Betrokken

Maurice Meeuwissen (PVV) heeft Aboutaleb zondagochtend meteen gefeliciteerd. “Ahmed bedankte mij direct. Deze zomer twitterde ik veel over de complete onzichtbaarheid van de burgemeester tijdens de enorme geweldsexplosie hier in Rotterdam. Een goed teken dat hij nu weer reageert en ik kijk uit naar de debatten met hem.”

Tjalling Vonk (CU-SGP): “Zoals ik hem meemaak is hij ontzettend gedreven. Iemand die het beste wil voor de stad en daar zelf persoonlijk heel veel voor doet. Het valt gelijk op dat zijn drive enorm is. Ik heb nog nooit meegemaakt dat hij een vraag onbeantwoord liet. Als je dat zo kan doen, zo snel en inhoudelijk, dat is fenomenaal. Dat zal me altijd bijblijven aan hem. Wat ik ook erg mooi vind is hoe persoonlijk betrokken hij in gesprek gaat met Rotterdammers. Alsof hij ter plekke de problemen zou willen oplossen. Stiekem denk ik: als je zoveel persoonlijke aandacht aan de stad geeft, heb je dan nog ruimte om tijd en aandacht te geven aan je persoonlijke levenskring? Ik hoop het en ik hoop dat hij, nu hij weer een nieuwe termijn ingaat, daar ook de tijd en ruimte voor neemt.”

Menselijk

Stephan Leewis (GroenLinks): “We kunnen het natuurlijk eindeloos hebben over de impact van Aboutaleb op de stad. Hoe hij de stad vertegenwoordigt. Of hoe hij eindeloos veel energie steekt in grote en zware onderwerpen. Maar wat ik erg aan hem waardeer, is zijn aandacht voor de kleine menselijke dingen. Zo was er twee jaar terug op mijn initiatief een stemming over het vuurwerkverbod. Toen ik in de raadszaal kwam, lag er een briefje van de burgemeester: ‘Grote dag vandaag voor jou’. Maar ook dat hij bij de raadsvergadering mijn pasgeboren dochter welkom heette in onze mooie stad. Dat doet hij overigens bij alle geboortes van kinderen van raadsleden. Ik blijf het bijzonder vinden dat Aboutaleb ondanks zijn vele werk en grote verantwoordelijkheden ook altijd tijd en aandacht vindt voor het kleine en menselijke.”

(Door Nynke Vermaat, Peter Zoetmulder en Emile van de Velde)

De burgemeester in gesprek met burgers tijdens 'Date je College'. (Foto: David Rozing)
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant