Afbeelding

Verkochte hond Bello hardhandig terug gestolen

Algemeen 18 keer gelezen

Rotterdam - Elke week staat er in De Havenloods een column over justitie en criminaliteit in Rotterdam. Onder meer ZSM Officieren van Justitie vertellen wat zij in de praktijk meemaken. Deze week: Hélène du Croix.

‘Soms komt het strafrecht om de hoek kijken bij een civielrechtelijke kwestie. En meestal gaat er dan iets niet goed. Dit was het geval bij ‘Bello’, een hond die via een advertentie op Marktplaats te koop werd aangeboden. De eigenaar had geen tijd meer voor hem. Al snel meldde zich een potentiële koopster en Bello wisselde voor een paar honderd euro van eigenaar. Een mondelinge koopovereenkomst met een civiele eigendomsoverdracht dus. De nieuwe eigenaresse zou Bello na een paar weken aan een vriendin hebben gegeven. Het houden van een hond beviel haar toch minder goed dan ze had verwacht. Dat Bello alweer van eigenaar was gewisseld, kwam ter ore van de verkoper. Hij kwam tot de conclusie dat hij spijt had van de verkoop en Bello terug wilde. Hij zou Bello daarna bij het uitlaten hardhandig hebben afgepakt van de vriendin van de koopster. Zij deed aangifte van diefstal met geweld, de politie onderzoekt de zaak.


In ieder geval geldt: verkocht is verkocht. Spijt of niet, de man had de eigendom van Bello onvoorwaardelijk overgedragen. Er was geen bedenktermijn afgesproken. Vanaf het moment dat koopster eigenaar van Bello werd, was zij bevoegd om er binnen de grenzen van de wet mee te doen wat zij wilde. Ze had geen enkele verplichting om de hond terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Hem dan maar zelf terug stelen zoals hier zou zijn gebeurd, is natuurlijk een strafbaar feit.
Het komt helaas vaker voor dat er in civiele kwesties strafbare feiten worden gepleegd. ‘Het recht in eigen hand nemen’ kan voor hele vervelende en gevaarlijke situaties zorgen. We zien diefstallen, verduisteringen, bedreigingen maar ook knokploegen die worden ingezet als er een afgesproken termijnbetaling niet wordt nagekomen. En het kan om van alles en nog wat gaan. Auto’s, mobiele telefoons, sieraden, honden, maar ook andere dieren zoals paarden. Let bij verkoop en aankoop goed op ‘de kleine lettertjes’ en maak goede, rechtsgeldige afspraken om onenigheid te voorkomen. En: bezint eer ge begint als het om een dier gaat. Die zijn natuurlijk uniek en als je spijt krijgt van de verkoop, koop je niet zomaar even ergens anders eenzelfde exemplaar…’

Uit de krant