Afbeelding

Leegstaande tuinen Wielewaal kunnen geadopteerd worden

Algemeen 6 keer gelezen

Rotterdam - Joke Broekzitter woont al 32 jaar heerlijk in de Wielewaal. “In mijn ooit zo mooie wijk is het nu echte ellende.” Ze bedacht dat leegstaande tuinen ‘geadopteerd’ kunnen worden door wijkbewoners of mensen uit omliggende gebieden.

Woonstad, verhuurder van de woningen in de Wielewaal, gaf akkoord op het plan van Joke Broekzitter en financiert het beheer. De bewonersvereniging heeft de volledige steun aan het plan toegezegd. Broekzitter ziet dat hulp hard nodig is voor alle bewoners die nog een tijd moeten wonen in de Wielewaal. “Rotterdammers help Wielewaal de aankomende jaren door de herstructurering heen, zo luidt onze noodkreet.”

Het afgelopen jaar was heel pijnlijk voor bewoners. “De helft van het groen is weggehaald, maar ik ga de kaalslag bijna gewoon vinden. Er is een punt bereikt dat we berusten in het feit dat de Wielewaal verdwijnt. We krijgen mooie nieuwbouwwoningen met postzegeltuintjes van 4 bij 6 meter”, klinkt het wat cynisch.


Broekzitter vindt de situatie in de wijk schrijnend. “Steeds meer tuinen raken leeg, ook waar nog lang gewoond moet worden. Er zijn inmiddels tientallen tuinen geadopteerd. Voordat de nieuwbouwwoningen hier staan moet er nog steeds geleefd worden. Dus laten we het met zijn allen zo leefbaar mogelijk houden voor iedereen die er nog woont.”

In veel gevallen genieten mensen van buiten de wijk nu van een tuintje in de stad. Zij krijgen- zoals dat heet- het vruchtgebruik van de tuin en mogen het inrichten zoals ze zelf prettig vinden. Bijkomend voordeel van de adoptietuinen is meer toezicht en beweging in de wijk, dat betekent indirect afname van criminaliteit. De verloedering is minder en adoptanten komen met elkaar in contact komen waardoor de verbinding binnen de wijk ook sterker wordt.

Uit de krant