Afbeelding

64 zwerfkatten gevangen in Botlek

Algemeen 12 keer gelezen

Botlek - Stichting Zwerfkatten Rijnmond is 22 november gestart met een grote vangactie in de Botlek. Tot en met het weekend zijn vrijwilligers bezig geweest om de zwerfkatten te vangen en de teller is uiteindelijk gestopt op 64.

Bij de scheepswerf van Keppel Verolme lopen al jaren tientallen zwerfkatten en omdat het aantal maar bleef toenemen, is Zwerfkatten Rijnmond ingeschakeld. In de opvang in Prinsenland zijn de katten door de dierenarts nagekeken en gesteriliseerd/gecastreerd zodat de groep zich niet verder kan uitbreiden. In de havens bevinden zich veel zwerfkatten. Het is een omgeving waar ze goed kunnen gedijen. Bij de vele bedrijven zijn genoeg schuilplekken en voedsel aanwezig en vaak worden ze verzorgd door de werknemers.

Huiskatten die zijn gaan dwalen

De zwerfkatten in dit soort gebieden zijn grotendeels verwilderd, de oorsprong ligt bij ongesteriliseerde en ongecastreerde huiskatten die zijn gaan dwalen. Zo’n populatie kan zich snel uitbreiden. Katten zijn vanaf 6 maanden vruchtbaar. Als een groep te groot wordt, is het moeilijker voor de katten om te overleven en kan het overlast geven. Het weghalen van zwerfkatten lost het probleem niet op, er komen gewoon nieuwe katten. Het onvruchtbaar maken van de bestaande groep zwerfkatten en ze weer terugplaatsen, is de meest effectieve en diervriendelijke manier om de populatie beheersbaar te houden.

Drukte in de opvang

Het hoge aantal bij de scheepswerf is voor Zwerfkatten Rijnmond uniek. Nog nooit eerder heeft de stichting bij een actie meer dan 60 katten tegelijkertijd gevangen. Het was dan ook een drukte van belang in de opvang en enkele dierenartspraktijken uit de regio hebben een helpende hand geboden. De zwerfkatten zijn niet alleen onvruchtbaar gemaakt, ze zijn ook medisch behandeld, ontvlooid, ontwormd en ingeënt.

Identificatiechip

De katten werden tevens gecontroleerd op een identificatiechip. Het kan altijd dat een weggelopen huiskat zich bij een groep zwerfkatten heeft aangesloten. Maar geen van de katten was gechipt. Na een verblijf in de opvang om te herstellen, zijn inmiddels de eerste zwerfkatten weer teruggebracht naar de werf. Daar zullen werknemers een oogje in het zeil houden en ze verzorgen. Deze katten zijn beter af op hun vertrouwde plek in de haven omdat ze schuw en verwilderd zijn.

Amivedi

Enkele minder schuwe katten en de 18 kittens die door Zwerfkatten Rijnmond zijn opgevangen, gaan niet terug naar de scheepswerf. De kittens verblijven bij gastgezinnen. Jonge katjes kunnen nog wennen aan een huiselijke situatie en een fijn thuis vinden. De volwassen katten zijn aangemeld bij Stichting Amivedi. Zie meer op de website zwerfkattenrijnmond.nl.

(Door Stichting Zwerfkatten Rijnmond)

Uit de krant