Afbeelding

Rotterdammer van de Week: Rober Willemsen

Algemeen 537 keer gelezen

Rotterdam - ”Hulde aan het bestuur van Koninklijke Horeca Rotterdam. Er ligt een uitstekende nieuwe horeca-nota.” Dat zegt Rober Willemsen, algemeen voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland en eigenaar van café Melief Bender, naar aanleiding van het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad om de terrassen in niet vroeger te sluiten. Dat was op initiatief van burgemeester Aboutaleb opgenomen in de concept-horecanota 2017-2021. Maar een ruime meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad heeft dat voornemen verworpen.

(Door Jaap Deijbel)


Waar kennen mensen je van?

“Vijf jaar ben ik nu eigenaar van café Melief Bender, dat dit jaar 140 jaar bestaat en ook van restaurant Muller & Co in Berkel. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij CuliNesse. Als student kwam ik in ‘t Fust, Big Ben, De Snor en Van Eijck en werkte ik bij Ad Fundum. Ik begon mijn carrière bij Heineken, als account-manager en ben doorgegroeid naar directeur Heineken Zuid-Holland. Ik kon een volgende veilige stap zetten, maar ik wilde het liefst horeca-ondernemer worden.
Toenmalig Melief-eigenaar Bertus Vermeulen, die ik goed kende, vertelde me dat hij wilde verkopen. Na twee gesprekken waren we eruit. De zaak is volledig gestript, keuken en bar zijn aangepast en vervolgens is alles in de originele staat teruggebracht. Op twee personen na, is het personeel gebleven. In het begin moesten ze weer trots worden op hun zaak. Dat betekende veel praten en motiveren. Want je moet het met z’n allen doen.”

Waarom voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland?

“Zowel Melief als Muller & Co draaien erg goed. En dan gaat het kriebelen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Vandaar dat ik sinds juni voorzitter ben, omdat ik van die club van individualisten een saamhorig geheel wil maken en omdat ik mezelf ook op een ander front wil ontwikkelen”.

Tevreden over Rotterdam?

“Ik geniet van Rotterdam. Ik heb een zwak voor het Oude Noorden en rij er met m’n scooter op weg naar Melief, graag doorheen. De Oude Binnenweg blijft natuurlijk een unieke plek, maar de rest van het stadscentrum is ook een stuk gezelliger geworden. Door de goede ideeën, die in Rotterdam leefden en leven, zijn er bijzondere plekken en gebouwen gecreëerd. Alleen sinds de opening van CS en van de Markthal, die als een magneet werkt, durven we dat ook hard op te zeggen”.

Wat is de rol van de horeca in een bruisend Rotterdam?

“We spelen een belangrijke rol. Kijk naar de goede ontwikkelingen in de Witte de Withstraat, de Meent, de Nieuwe Binnenweg en het Zwaanshals. Het nieuwe bestuur van Horeca Rotterdam heeft met behulp van tal van andere betrokken een geweldige horecanota voor de periode 2017-2021 uit het vuur gesleept. Ook de vervroegde terrassluitingstijden, die de burgemeester vanwege de overlast wilde, gaan niet door”.

Maar is die overlast onzin?

“Volgens ons valt het mee. Maar dan moet je daar tegen optreden en geen algemene beperkende maatregel opleggen. Ook ik wil een goed leefklimaat, en ook ik wil een goede band met de bewoners. In de Witte de Withstraat is de horeca begonnen met een schoonspuitactie, na iedere stapavond en worden stappers verzocht na sluitingstijd stil te zijn en niet te blijven hangen. Eind dit jaar wordt die proef geëvalueerd. We moeten er gezamenlijk uitkomen”.

Zijn er ook positieve ontwikkelingen?

“Waardering heb ik voor het vereenvoudigen van vergunningswijzigingen, het festivalbeleid en de definitieve toestemming voor vlonderterrassen. Ook het reuzenrad en de Groothandelsgebouwtrap, waren prima. Dat lokt meer mensen naar het centrum. Je merkt dat gemeentelijke diensten veel beter meewerken en meedenken, dan voorheen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant