Afbeelding

Buurtbus 602 blijkt een gouden greep

Algemeen 9 keer gelezen

Carsten Visser startte twee jaar geleden de lobby om een heuse buurtbus voor maximaal acht personen te laten rijden tussen de kernen Rhoon, Portland en Poortugaal. Tot nu toe spreekt een ieder van een groot succes voor Albrandswaard.

Albrandswaard - “Het gaat zeer goed en we krijgen er steeds meer vrijwilligers bij”, stelt Visser. De start destijds was nog ietwat aarzelend. “De eerste paar weken moest de bus echt nog ontdekt worden door de inwoners en forenzen van Albrandswaard. Chauffeurs kregen veel vragen of dit een ‘normale’ bus was. Waarop het antwoord standaard ja was en dat je met een OV-chipkaart kunt betalen net zoals op de grote stadsbus”, reageert Carsten Visser.

17.000 reizigers

Visser: “In het eerste jaar hebben wij 17.000 reizigers vervoerd een ongekend aantal. Wij mogen nog iedere dag nieuwe reizigers verwelkomen op de bus. Nu het winter is vervoeren wij iedere dag standaard meer dan 100 reizigers. Er zijn zelfs dagen bij dat wij 140 reizigers per dag hebben. Enorm veel voor een 8-persoonsbusje.”

De buurtbus in Albrandswaard lijkt dan ook van toegevoegde waarde. “Wij zijn een verlengstuk op het bestaande openbaar vervoer en passen naadloos in het gewenste voor- en natransport van en naar de metro en Portland. Ook van en naar Portland zien wij het aantal reizigers toenemen, mede door slimme en korte overstaptijden op de buslijnen 82/183/283.”

Intratuin

Ook het grote groencentrum is een trekker. “Op zaterdagen is ons eindpunt Intratuin Rhoon in plaats van Portland.” Van 2009 tot 2011 heeft RET buslijn 62 gereden in Albrandswaard op bijna hetzelfde traject. Hier was onvoldoende animo voor. Er waren te weinig reizigers waardoor de buslijn verdween.

Gunfactor

“Het huidige succes is eigenlijk niet zo goed te verklaren. Een mogelijke verklaring kan zijn dat de buurtbus is voortgekomen uit een burgerinitiatief en dat alles wordt geregeld door vrijwilligers zelf die deze buslijn runnen, misschien hebben wij een hogere gunfactor,” denkt Visser, die alles met betrekking tot de bus coördineert. “RET en gemeente zijn zeer tevreden. Wij werken als buurtbusvereniging Albrandswaard nauw samen met beide partijen. Kleine reparaties aan de bus voeren wij zelf uit. Daarnaast zorgen wij zelf voor de bezetting op de bus. Lijn 602 is een zelfsturende buslijn.” En alles is gebaseerd op vrijwilligers.

Chauffeurs!

“Ik wil heel graag benadrukken dat het hele project valt of staat met enthousiaste vrijwilligers”, zegt Visser. “Zonder chauffeurs, geen bus! Ik ben dan ook dankbaar en trots dat 25 vrijwilligers voor dag en dauw de bus willen rijden door Albrandswaard. Inmiddels zijn wij het tweede jaar ingegaan en als provincie Zuid-Holland dat wil, plakken we er gewoon een derde jaar aan vast.”

Uit de krant