Afbeelding

Historische Hofpleintrein moet een plek krijgen op de Hofbogen

Algemeen 8 keer gelezen

De werkgroep Hofpleintrein denkt erover na om van de te restaureren trein een museum of restaurant te maken. De gevonden trein staat nu in Oost-Duitsland en komt op het dak van de Hofbogen te staan. Wordt het een museum? Een restaurant? Iets anders?

Rotterdam - De oude originele wagon moet uiteindelijk een mooie bestemming gaan krijgen op het dak van de Hofbogen. Wat het precies gaat worden, daar denkt de werkgroep Hofpleintrein nog over na. Eerst komt het transport naar Rotterdam, daarna de restauratie.

Bewoners

Werkgroep Hofpleintrein bestaat uit een aantal bewoners en belangstellenden uit de omgeving rondom de Hofbogen in Rotterdam-Noord. “Bij andere partijen, zoals de gemeenten en NS, staat de trein niet echt hoog op de agenda. Het is nogal een organisatie”, vertelt Ronald Hegmans van de werkgroep.

Spoorwegmuseum

“Het Spoorwegmuseum heeft een vergelijkbaar, volledig gerestaureerde trein en kan er op dit moment alleen voor zorgen dat het enige andere exemplaar niet vergaat of wordt gesloopt. De Rotterdammers krijgen de wagon van het spoorwegmuseum in bruikleen, maar zullen zelf voor het transport en de restauratie moeten zorgen.

Gemeente Rotterdam

De Gemeente Rotterdam staat positief tegenover dit initiatief en kan enkele subsidiepotjes aanwenden als het gaat om werkleertrajecten van arbeidskrachten voor de restauratie. Samen met Hofbogen BV houdt de gemeente met potlood rekening met een plekje op het dak. Ook is er een werkplaats gevonden waar de trein de komende tijd kan staan voor restauratie.
Tijdens WOII zijn alle elektrische treinen van de Hofpleinlijn naar Duitsland afgevoerd. Alle teruggekeerde treinen waren in slechte staat. Slechts één exemplaar kon nog in dienst worden genomen, deze staat nu in het spoorwegmuseum. De rest werd gesloopt of deed dienst als noodwoning. Van de 4 treinen, vermist in Duitsland, is er één door Jan Waszink van de werkgroep Hofpleintrein teruggevonden op een rangeerterrein in Klostermansfeld.

Facebook

De werkgroep kijkt naar de manier om die naar Nederland te transporteren per dieplader. Het doel is om uiterlijk komend voorjaar de trein in Rotterdam te hebben staan. Je kunt meer informatie over de Werkgroep Hofpleintrein vinden op Facebook.com/hofpleintrein. Op die plek kun je ook aangeven wat er met de trein zou moeten gebeuren.

(Door Gerrit van Loon)

Uit de krant