Afbeelding

Rotterdamse Sporthelden: van Jeroen Hertzberger tot Peter Houtman

Algemeen 26 keer gelezen

Het zijn niet allemaal Rotterdammers pur sang die in het boek ‘Rotterdamse Sporthelden’ een plaatsje hebben gekregen. “Er is gekozen voor de regio Rijnmond, het gebied van Rotterdam Topsport en de jaarlijkse Sport Awards”, verklaart auteur Ronald Tukker (werkt in Rotterdam, woont in Gorinchem).

Rotterdam - Aanleiding om het boek te schrijven waren de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. “Vele sporters uit de regio Rotterdam zouden gaan deelnemen en een aantal daarvan maakte kans op een medaille”, schrijft Tukker in zijn voorwoord. “De oogst was goed te noemen. Nouchka Fontijn pakte een zilveren plak bij het boksen, judoka Anicka van Emden nam een zwaarbevochten bronzen plak mee naar huis.”
Het zijn niet alleen Rio-gangers en topsporters van nu die in het boek een plek hebben gekregen. Voorin staat atlete Nelli Cooman, verderop vinden we autocoureur Robert Doornbos, zwemster Madelon Baans, waterpoloër Robin van Galen, en tennissers Raemon Sluiter en Mark Koevermans. Er is ruimte gemaakt voor jong talent, zoals turnster Eythora Thorsdottir (18). Ook roeister Marieke Keijser (19) heeft een eigen hoofdstuk.
Wat vooral opvalt in de 22-delige portrettenserie is de variatie aan sporten, dus niet alleen voetbal, hockey en wielrennen. Uitgangspunt was maximaal twee helden per sport. De voetballers waar Tukker voor koos zijn Thomas Verhaar en Peter Houtman, de hockeyers Jeroen Hertzberger en Pirmin Blaak, en slechts één wielren(st)er: Chantal Blaak. Verder golfer Joost Luiten, basketballer Francisco Elson, tienkamper Ingmar Vos, tafeltennisster Britt Eerland en turner Bart Deurloo.
Tukker: “Bij elke sporter gaat het verhaal terug naar het begin. Hun jeugdjaren, andere sporten die ze gedaan hebben. Zo krijg je een compleet beeld van hun sportcarrière.” Die meerwaarde zien ook de sporters, zo bleek donderdag bij de boekpresentatie in sportbar Panenka. Aanwezig waren Mady Tims (ex-korfbalster bij PKC) en de judoka’s Marhinde Verkerk en Anicka van Emden. “Het is een compleet verhaal, niet een momentopname”, constateren laatstgenoemden als ze het boek voor het eerst hebben doorgebladerd. “Het is een soort biografie geworden. Dat maakt het leuk, ook voor ons.”

Rotterdamse Sporthelden van Ronald Tukker is 181 pagina’s dik en is inmiddels te koop in de boekhandel..

(Door Emile Hilgers)

Uit de krant