Afbeelding

Foto Aad stopt er na 40 jaar mee

Algemeen 50 keer gelezen

Ze leven er naar toe maar toch zal het wennen zijn. Foto Aad en zijn vrouw Tea stoppen 10 december met de fotowinkel in Rhoon en het maken van bruidsreportages. Vijftig jaar werkte Foto Aad in de fotobranche, tien jaar bij een baas en veertig jaar voor zichzelf.

Marianne van der Ham 

Rhoon - “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Ik kom nog uit het analoge tijdperk. Het eigenlijke handwerk met de camera, ontwikkelen en afdrukken. Als vijftigplusser moest ik me het digitale fotowerk eigen maken, maar dat is goed gegaan.” Als Aad op zevenjarige leeftijd een Agfa boxje krijgt, is hij verkocht. Fotograferen wordt zijn lust en zijn leven. “Oh, met dat boxje kreeg je van die mooie huidtinten. Mooie lenzen waren dat.” Eenmaal op het voortgezet onderwijs wordt Aad lid van de fotoclub maar wint bij wedstrijden altijd. Op een gegeven moment vraagt de leraar hem zelfs om niet meer mee te doen zodat anderen ook een kans krijgen om te winnen. Na zijn schooltijd duikt hij bij Foka Rotterdam de doka in en werkt in de winkel.

Bruidsfotografie

“Met twaalf man ontwikkelden we foto’s van vakfotografen. Op een gegeven moment vroeg een bruidsfotograaf of ik bij hem wilde komen werken. Mijn werk was hem opgevallen. Na een week meelopen werd ik er al alleen op uitgestuurd, maar dan leer je het wel goed. Eigenlijk heb ik bij hem het vak van bruidsfotografie geleerd.”

Maar dan begint het te kriebelen. Aad wil voor zichzelf beginnen en opent een fotowinkel in Pernis. Tea is inmiddels in zijn leven gekomen en staat in de winkel. “Dat moest ook wel, want Aad was heel vaak op pad. Duizenden mensen heeft hij getrouwd, zoals hij dat zelf zegt. En het leuke is dat al die mensen langs blijven komen voor onder andere pasfoto’s”, vertelt Tea. “Zoveel mensen kennen ons. Hij deed reportages van Rotterdam tot Oostvoorne. Zelfs als we met vakantie zijn, hoor je geregeld, hé Foto Aad, want onze achternaam is niet bekend.Het is gewoon ‘Foto Aad’. Toen wij verhuisden deed ik briefjes in de bus met ‘sorry voor de overlast’, ondertekend met Aad en Tea Houthuizen. Maar niemand had door dat wij dat zijn. Maar Foto Aad is in de regio gewoon een begrip.”

Stabiel huwelijk

Langzaamaan regelt Aad bij bruiloften steeds meer. Hij regelt ook het vervoer, bloemen, de catering en nog meer. “Als Aad bij een zenuwachtig bruidspaar binnenkomt dan daalt de rust neer. Hij begint meteen te delegeren, zorgt dat de corsage goed zit en lost problemen op. Het gevolg is dat je dan steeds vaker voor een reportage wordt gevraagd. Aad was dan ook heel vaak van huis, maar dat heb ik nooit erg gevonden We hebben een stabiel huwelijk,” zegt Tea. Aad houdt de touwtjes graag in handen maar bij zijn eigen huwelijk liet hij het fotograferen toch aan een collega. Al kostte het moeite zich er niet mee te bemoeien. Het verwerken van de foto’s deed hij weer zelf. En ziek zijn, een bruiloft afzeggen, dat was er niet bij. “Ziek was ik pas na sluitingstijd. Dan ging ik meteen met pillen naar bed om de volgende dag weer verder te gaan. Alleen tijdens de uitvaart van mijn vader heeft een collega het overgenomen maar een dag later had ik weer een reportage. Gezicht op vrolijk en doorgaan.”

Afscheid

Albrandswaarders van de week Aad en Tea Houthuizen hebben met veel passie en plezier gewerkt maar stoppen op 10 december. “Graag willen wij onze klanten bedanken. We hebben een goede band met hen opgebouwd. Dat kan niet anders als je soms zeven kinderen uit één familie hebt getrouwd.” Afscheid nemen kan op 10 december vanaf 10.00 uur in de winkel van Foto Aad aan de Dorpsdijk 151 in Rhoon.

Uit de krant