Afbeelding

Bankgebouw Blaak moet oude grandeur terugkrijgen

Algemeen 17 keer gelezen

Rotterdam - Begin december wordt gestart met de ambitieuze renovatie van het voormalig bankgebouw aan de Blaak 34. Het Rijksmonument, ooit op de lijst voor sloop, wordt gekenmerkt door een bijzondere bakstenen gevel met statig portaal en prachtige natuursteen-entree. Door eerdere bouwkundige ingrepen heeft het veel aan kwaliteit ingeboet. Het ontwerp van V8 architects moet het gebouw weer één van de voornaamste kantoorgebouwen in Rotterdam maken; chique, actueel en flexibel.

Opdrachtgever Real I.S. wil met deze herontwikkeling de oude grandeur van het gebouw terugbrengen. Het gebouw uit de wederopbouwperiode wordt geschikt gemaakt voor verschillende soorten gebruikers met variërende indelingen.

De gevel en de monumentale ruimten blijven intact. De begane grond met haar uitgesproken materialisering en detaillering wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping verbonden met het atrium, dat zo als kloppend hart van het gebouw zal functioneren. Het atrium wordt volledig bekleed met textiel en wordt een ontmoetingsruimte. Het daklicht in het plafond van de voormalige effectenhal wordt in ere hersteld waardoor er weer licht vanuit het atrium naar de ontvangsthal tussen de kluizen kan schijnen.

Vanaf het najaar van 2017 moet het gebouw aan de Blaak weer in ere hersteld zijn.

(Foto: Ossip van Duivenbode)

Uit de krant