Peter Steenbergen.
Peter Steenbergen.

‘Ach meneer, er is ruimte genoeg’

Algemeen 3 keer gelezen

Rotterdam - Hier is de nieuwe (prachtige!) column van Peter Steenbergen uit De Havenloods van deze week:

‘De afgelopen periode denk ik regelmatig aan wat een dame mij ooit toeriep in bus 66. “Ach meneer, laat hem toch lekker zitten, er is ruimte genoeg!” Zo’n twintig jaar geleden mocht ik als kinderwerker een groep nieuwe Rotterdammers, afkomstig uit West Afrika, de gewoontes en regels aanleren die wij hier hanteren. Dat wat die week op school was geleerd, mocht ik als gids van deze groep kinderen toepassen en uitproberen in de praktijk. We hadden er een verrassende naam aan gegeven: het gidsproject.

Die week stond op de agenda: openbaar vervoer. Dus wij deden een rondje Rotterdam met trein, bus, tram en metro. Allerlei dingen die zo vanzelfsprekend lijken: hoe werkt een strippenkaart (weet u nog?), wat is een retourtje, hoe weet je op welk perron je moet zijn, wat gebeurt er als je geen kaartje hebt, hoe kun je een bus laten stoppen als je mee wilt rijden, hoe kun je een tram laten stoppen als je eruit wilt, wat is het eindpunt, welke halte moet je hebben. Kortom, leren door te doen.

Ik liet de deelnemende kinderen een voor een de strippenkaart afstempelen bij de chauffeur van de bijna lege bus. Een jongen uit de groep nam nietsvermoedend plaats op de min of meer gereserveerde plek voor mindervaliden. Die zitplaats net echter de chauffeur met de sticker op de ruit. Een mooie aanleiding om dat aspect van ons openbaar vervoer aan de kinderen uit te leggen.

Maar daar klonk door de bus een doordringende damesstem: “Ach meneer… Er is ruimte genoeg.” En dat was ook zo. Er was inderdaad ruimte genoeg in de bus. En in die tijd was er ook nog ruimte genoeg binnen de taken van ons welzijnswerk om kinderen die net in Nederland waren komen wonen bij de hand te nemen om hen te laten ondervinden hoe dingen hier werken en wat er wel en niet van je verwacht wordt. En er was - in ieder geval bij die dame - de overtuiging dat er voor deze jonge nieuwkomer ruimte genoeg was.

Er is in die 20 jaar veel veranderd. Het gidsproject bestaat niet meer. En ik weet ook niet of die dame nog steeds van mening is dat er ruimte genoeg is. Ik hoop van wel.’

Peter Steenbergen werkt bij Thuis Op Straat.

Uit de krant