Afbeelding
Door Gerrit van Loon

Hanneke Setz gaat ‘vreemd’ met Rotterdam

Algemeen 21 keer gelezen

Rotterdam - ‘Ga maar eens een echte stad schilderen’. Die opdracht gaf Rotterdammer Hans Jelle van der Brugge aan kunstenares Hanneke Setz (44), bekend door haar schilderijen van Amsterdam. Nu zegt Setz: “Ik ben nog lang niet klaar met deze prachtige stad”.

Hans Jelle van der Brugge is ondernemer en woonde 12 jaar lang in Rotterdam. Zijn zoons van 10 en 13 jaar werden hier geboren en kregen afgelopen weekend voor Sinterklaas elk een schilderij van enkele duizenden euro’s cadeau. De schilderijen van Setz komen aan de muur van hun huidige woning in Twello te hangen. Ook een schilderij van Deventer, waar zijn andere kind werd geboren, komt aan de muur.


“Ik ken Hanneke als opkomend kunstenares uit het kunstenaarsdorp Laren. “Haar werken zijn uniek en vooral gericht op Amsterdam. Grachtenpanden. Lichtjes. Maar ik heb daar niet zoveel mee. Mijn kinderen heb ik een schilderij van hun geboortestad cadeau gedaan. Op beide Rotterdamse schilderijen staat de Erasmusbrug en zijn kleine details verschillend.”

Hanneke Setz woont en schildert in Laren. Afbeeldingen zijn stadsgezichten, engelen, sporters, muzikanten en heel veel Amsterdam. In een herkenbare eigen stijl hangen haar doeken inmiddels op veel plaatsen ter wereld. In het voorjaar van 2017 exposeert ze in Vienna en Cannes, in het modern Mamag Art museum en in Carrousel du Louvre in Parijs.

Hanneke Setz: “Met deze opdracht uit Rotterdam, werd ik een beetje uit mijn comfortzone getrokken, maar daar ontstaan wel vaak de allermooiste werken van. Het voelde een beetje als vreemdgaan. Rotterdam is prachtig. Ik ben er nog lang niet klaar mee.”

Uit de krant