Afbeelding

Tien van de gevaarlijkste Rotterdamse kruispunten veiliger gemaakt

Algemeen 376 keer gelezen

Rotterdam - Het kruispunt Colosseumweg - Beukendaal in Feijenoord is verkeersveiliger gemaakt. Dit is een van 10 blackspots die de gemeente in 2016 heeft verbeterd. De ervaring leert dat de kans op ongelukken hierdoor afneemt met gemiddeld 50% – 75%.

Blackspots zijn gevaarlijke kruispunten of weggedeelten, waar in drie jaar tijd meer dan zes ongelukken met letsel plaatsvonden. De werkzaamheden om een blackspot veiliger te maken variëren enorm. Van het aanbrengen van een voetgangersoversteek of drempels, het plaatsen van een verkeerslicht of vloeiender maken van een bocht, tot aan de aanleg van een compleet nieuwe rotonde.

Minder snel rijden en beter overzicht
Bij Colosseumweg – Beukendaal is het kruispunt krapper gemaakt en is een middenberm aangebracht. Dit zorgt ervoor dat automobilisten minder snel rijden. Bovendien kunnen de automobilisten afkomstig uit de Beukendaal nu veiliger oversteken. Het overzicht over het kruispunt is verbeterd. De openbare verlichting is feller en dichter bij het fietspad gezet. De afstand tussen het fietspad en de rijbaan is vergroot. Hierdoor hebben automobilisten meer de ruimte om goed en veilig te reageren op doorgaande fietsers. De rode deklaag op het fietspad wordt in het voorjaar aangebracht, zodra de buitentemperatuur dit toelaat.

Dynamisch
Rotterdam doet er van alles aan om het veiliger te maken op de weg. Tussen 2015 en 2018 wil de gemeente 40 blackspots hebben aangepakt. Dat staat in het Meerjarenplan 2015-2018 ‘Rotterdam Verkeersveilig’. De lijst van blackspots is dynamisch, want elk jaar komen er nieuwe locaties bij en maakt de gemeente plekken veiliger, zodat ze van de lijst afkunnen. Dit jaar zijn de volgende gevaarlijke locaties onder handen genomen:

- Colosseumweg – Beukendaal
- Colosseumweg – Putselaan – 2e Rosestraat
- Laan op Zuid – Varkenoordseviaduct
- Strevelsweg – Motorstraat
- Pascalweg – Catullusweg
- Spinozaweg – Pascallweg
- Spinozaweg – Catallusweg
- Prins Alexanderlaan (wegvak)
- Brielselaan (3 weggedeelten tussen Zuiderkruis en
Doklaan)
- Dorpsweg – Fuutstraat.

2 miljoen
De gemeente heeft in 2016 € 2 miljoen gereserveerd het veiliger maken van de blackspots. Dit bedrag wordt aangevuld met een subsidie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Voor volgend jaar staan 14 blackspots - verspreid door de hele stad - op de planning. Een verkeersveilige stad, daar maakt de gemeente zich hard voor.

Aan te pakken blackspots in 2017:

- Dorpsweg – Wolphaertsbocht
- Zuiderparkweg-Slinge
- Oudedijk-Willem Ruijslaan
- Mathenesserlaan-Vierambachtstraat (onder voorbehoud)
- Heemraadssingel-Beukelsdijk
- Schiedamseweg-Grote Visserijstraat
- Pr. Rooseveltweg-Martin Luther Kingweg
- Prinsenlaan-Michelangelostraat
- Gordelweg (tussen Insulindestraat en Roderijselaan)
- Schiekade-Proveniersstraat-Teilingerstraat
- Kreekhuizerlaan-Grote Kreek-Reyerdijk
- Groene Kruisweg-Laning
- Vuurplaat-Rosestraat (onder voorbehoud)
- Mattlingeweg-Linschotenstraat-Galateestraat

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant