Afbeelding

Patrick Kwist altijd nerveus voor het ‘Rotterdamse feestje’

Algemeen 2 keer gelezen

Rotterdam - Voor Patrick Kwist is de Bruggenloop - dit jaar op zondag 11 december - één van de hoogtepunten in het jaar. “Een Rotterdams feestje”, noemt hij het evenement. Nog in de euforie van het het WK Masters in Australië, waar hij drie medailles won, is hij vastberaden zo hard mogelijk te lopen maar tegelijkertijd ook volop te genieten van de sfeer. Al drie keer schreef hij de populaire 15 kilometer op zijn naam, vorig jaar in 48.35 minuten.

Door Emile Hilgers

In Melbourne liep hij vorige maand na het WK ook een soort Bruggenloop. “Daar hebben ze de City2Sea Run, ook over een aantal bruggen. Wel heel anders dan in Rotterdam: andere cultuur, andere omstandigheden. Vooral de temperatuur. De dag ervoor was het nog 38 graden, tijdens de loop - ‘s ochtends vroeg - 25 tot 28 graden.”

Regen en kou

“In Rotterdam is de Bruggenloop in de winter en meestal onder zware omstandigheden”, weet Patrick uit ervaring. “Vaak hebben we in regen en kou aan de start gestaan. Hij is ook een paar keer afgelast vanwege extreem weer. Ik snap dat wel, met zoveel deelnemers en in verhouding veel recreanten kun je als organisatie geen risico’s nemen.”
Het leuke aan de Bruggenloop vindt de 47-jarige topper van Rotterdam Atletiek dat het in z’n eigen stad is en dat het vooral stadgenoten zijn die meedoen. “Je ziet naar verhouding weinig mensen van buitenaf. De startbewijzen zijn in heel korte tijd uitverkocht, dat zegt ook wat. Het gekke is dat ik voor de Bruggenloop altijd zenuwachtig ben. Ik weet niet waarom, normaal heb ik dat niet.”

Heup

Patricks favoriete afstand is de marathon. “De afgelopen tijd heb ik veel problemen gehad met mijn heup. Daarom heb ik op het WK voor de halve marathon gekozen. Maar volgend jaar doe ik zeker weer mee. De Rotterdam Marathon is altijd mijn nieuwjaarsdag, mijn jaar loopt van april tot april.”

Coolsingel

Dit jaar was hij met 2.31 uur niet alleen de snelste Rotterdammer, maar ook de tweede Nederlander op de Coolsingel. Denkt hij stiekem nog wel eens aan een persoonlijk record? (Dat staat op 2.25.59 uur.) “Natuurlijk gaan de jaren tellen, maar ik heb nog altijd het idee dat het op een goede dag nog wel eens sneller kan. Maar ik loop niet meer op pr’s. Ik leg mezelf geen dwang op.”

Snotje

“Met plezier sporten, genieten van hardlopen, is voor mij het belangrijkste. Mensen vragen wel eens: loop je niet teveel? Maar als ik merk dat mijn lichaam het niet aan kan, neem ik rust. Je moet oppassen dat je niets kapot maakt. Ik ga ook nooit tot het snotje, dat zit niet in mij.”

www.bruggenloop.nl

Uit de krant