Eén van de georganiseerde markten van Zijlmans en Beukers op de Binnenrotte in 2016.
Eén van de georganiseerde markten van Zijlmans en Beukers op de Binnenrotte in 2016.

Grote zorgen over toekomst rommelmarkten Rotterdam

Algemeen 209 keer gelezen

Rotterdam - Zeven jaar lang hebben Martin Beukers en Carla Zijlmans samen vlooien- en rommelmarkten georganiseerd in Rotterdam. Met de nieuwe beleidsregel, die luidt dat dit alleen nog voor en door bewoners in de buitenruimte mag, komt daar een einde aan. “De markten dienen een sociale functie en sommige zijn iconisch voor de stad. Dit besluit is niet terecht”, zegt Zijlmans.

Begin november werd het besluit genomen. Zijlmans en Beukers hebben elk een evenementenbureau voor markten en weten er alles van. “Eind november kreeg ik er mail over, omdat ik vroeg naar de verloting van de markten.” De rommelmarkten zouden teveel op de reguliere markten lijken.

Ook mogen ze geen thema hebben die hetzelfde is als de productgroep, bijvoorbeeld een boekenmarkt. “Ze lijken niet op elkaar, want voor reguliere markten moet je bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven, drie maanden achter elkaar staan en betalen voor de plaats. Daarnaast verkopen wij alleen maar tweedehands spullen.” Niet alleen lopen de ondernemers nu een groot deel van hun inkomen mis, ook vervalt de sociale functie van de markt. “Wij kunnen naar de randgemeenten, maar de Rotterdammer met weinig geld, kan hier niet meer terecht.” Marktbezoekers hebben zich inmiddels bij Zijlmans aangediend om hun ontevredenheid te uiten over het beleid. “Sommige markten hier zijn legendarisch, zoals op het Heemraads- en Visserijplein. Deze bestaan al twintig jaar en mogen niet verdwijnen.”

Zijlmans heeft naar de gemeente gemaild, maar niks teruggekregen. Ik wacht het af en anders starten we een petitie”. Woordvoerder Saskia Kooijman namens wethouder Maarten Struijvenberg: “Dit beleid wordt ingevoerd om meer sturing te geven aan de inhoud van de evenementenmarkten. We willen voorkomen dat die teveel op de reguliere markt lijken en er sprake is van oneerlijke concurrentie door de kraamprijzen.” Ook wil de gemeente dat markten lokale initiatieven en samenhang in de buurt bevorderen. “Dat weegt zwaarder dan commerciële gronden.”

De gemeente wil grip krijgen op markt, thema en locatie. Een braderie mag alleen georganiseerd worden door winkeliers of een ondernemersvereniging en een rommelmarkt alleen door bewonersorganisaties, stichtingen en instellingen. Daarnaast moeten standhouders die op een reguliere markt staan 2300 euro per jaar betalen. Die concurrentie wil de gemeente tegengaan. Het beleid start in 2017.

(Door Willeke Havenaar)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant