Afbeelding

Han Quist Hoogvlieter van de week

Algemeen 14 keer gelezen

Vijftien jaar lang heeft Han Quist het vuil van de Aveling tot aan de Groene Kruisweg opgeruimd. Nu hij al weer ruim een jaar in de Hoogvlietse wijk Nieuw Engeland woont wordt hij enorm gemist. Het vuil is weer zichtbaar in de buitenruimte. In Nieuw Engeland daarentegen wordt het schoner. “Ik kan er niet tegen als er overal afval ligt en het gras heel hoog staat.”

HOOGVLIET – Van de zomer heb ik wethouder Eerdmans een brief geschreven en tot mijn verbazing werd een week later het gras gemaaid en het vuil opgeruimd. Maar als je daarvoor iedere keer een brief moet schrijven dan klopt het ook niet,” zegt Han.

Hij begon vijftien jaar terug met zijn opruimactie toen zijn partner Aad Goud vertelde dat langs de Aveling een enorme troep lag. Beiden waren het er over eens dat het opgeruimd moest worden. Alleen Han stelde voor om dat ‘s avonds in het donker te doen. Aad wilde het meteen opruimen, ook al was het zondagmiddag. Zo gebeurde en het resultaat waren reacties zoals opgestoken duimen en ‘goed gedaan mannen’! Via internet ontdekte Han later een berichtje van een man die schreef dat hij twee mannen had zien opruimen en dat hij dat ook wilde doen. Het contact was snel gelegd en samen hebben ze al die jaren het gebied van de Aveling via de metro naar de Groene Kruisweg schoongehouden. Van de bewoners kregen ze complimenten, drinken, milkshakes en zelfs een keer vijf euro.
 

Leefbare wijk

Han is enorm begaan met zijn buurt waar hij woont en lid worden van de Opzoomergroep Reinier Kloegstraat is een vanzelfsprekendheid. En toen Buurt Bestuurt werd opgericht wilde hij meepraten over een leefbare wijk. “Maar dat viel tegen. Het was veel praten en weinig doen en ik ben nu eenmaal een doener.”
Han komt uit een gezin met vier kinderen en hard werken was heel gewoon. Dus toen hij een briefje in de bus kreeg met informatie over de opvang van mensen bij de ASVZ en de vraag of hij interesse had in vrijwilligerswerk zei hij ja, niet wetende dat het om begeleiding van een bewoner ging. “Ik dacht aan wat werk in de tuin of binnen klussen. Maar ze zochten begeleiding voor bewoners die geen familie en geen netwerk hadden.” Han wordt aan James gekoppeld en sinds jaar en dag trekken ze met elkaar op. “Hij is gewoon een deel van mijn familie geworden. Als er ergens een verjaardag is gaat hij mee. Hij hoort er gewoon bij. Verder gaan we naar de film, voetballen, zwemmen of maken een strandwandeling. Gewoon leuke dingen doen.”

Voetbal

James die graag voetbalt had pech toen het G-team in Hoogvliet werd opgeheven. “Maar nu ik met pensioen ben breng ik hem eenmaal in de twee weken naar DRL. Daar rent hij als een gek achter die bal aan en heeft het enorm naar zijn zin. En ik dus ook.” Han heeft zijn leven, na het overlijden van zijn partner Aad met wie hij dertig jaar lief en leed deelde, op de rails. “Ik heb een druk sociaal leven.” Han blijft anderen helpen als dat nodig is, hoewel hij het nu wel wat rustiger aan wil doen. Maar ja, toen de wijkbus chauffeurs vroeg dacht Han, dat doe ik er wel even bij. “Ik heb het een half jaar gedaan, maar ik wil graag een vaste dag waarop ik kan rijden omdat ik mijn week vol plan. En dat kon niet dus als je dan op allerlei momenten wordt opgeroepen dan gaat dat je opbreken.”
In 2004 is Han genomineerd voor de onderscheiding ‘Hoogvlieter van het jaar’. De titel ging naar Wilma van der Wende. “Ze heeft het verdiend; ik voelde me vereerd met mijn nominatie en alle aandacht. Alleen al het feit dat mensen het belangrijk vinden wat je doet is een beloning.”

Hoogvlieter!

Elke week zetten we in de Botlek iemand in het zonnetje. Dit kan iemand zijn die een bijzondere prestatie heeft verricht of zich inzet voor de maatschappij. Maar ook ‘gewone’ mensen die een bijzonder verhaal hebben, kunnen zich aanmelden, of worden aangemeld! Mail hiervoor naar redactie.bl@persgroep.nl.

Uit de krant