Afbeelding

Huisarts Jan Galesloot krijgt een koninklijke onderscheiding

Algemeen 197 keer gelezen

Huisarts Jan Galesloot heeft een koninklijke onderscheiding gekregen.Galesloot heeft een huisartsenpraktijk in Rotterdam-Zuid en doet veel voor het Maasstad Ziekenhuis en de gezondheidsregio. Hij is sinds 2000 onder andere coördinator en lid van de ‘Commissie Huisartsen Nascholing Maasstad Ziekenhuis’.

zuid - De huisarts is voor zijn totale verdiensten op het gebied van gezondheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens het 100e Lombardijen Forum, waarvan hij mede oprichter is.

Galesloot biedt opleidingsmogelijkheden voor huisartsen, coassistenten, verpleegkundig specialisten en Physician Assistants. Hij doet regelmatig mee aan wetenschappelijke onderzoeken en pilotprojecten. Vanuit zijn visie dat voeding, beweging en een positieve levenshouding bijdragen aan gezondheid legt hij contacten met alle benodigde disciplines. Hierin heeft hij een voorbeeldfunctie. Ook heeft hij een uitwisselingstraject uitgezet met Sjanghai op het gebied van huisartsenzorg en is hij docent voor de opleiding psychologie en geestelijke gezondheidszorg van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt tijdens het 100e Lombardijen Forum. Dit maandelijkse forum is een geliefde en veel bezochte ontmoetingsplek, waar medisch specialisten en huisartsen discussiëren over alledaagse dilemma’s in de medische zorg en de gehoopte waarde van medische vooruitgang. Het doel van het Lombardijen Forum is een openhartige en informele dialoog tot stand te brengen. Galesloot is daarbij de huisartsvoorzitter. Hij strijdt voor een herwaardering van de huisartsgeneeskunde, die 95 procent van alle gezondheidsproblemen oplost, tegen 5% van het totale zorgbudget.

Hartenkreet

Volgens Galesloot zijn huisartsen nog niet klaar voor anderhalvelijnszorg* omdat zij als groep nog niet dezelfde zorg leveren. De ene huisarts lost veel meer zelf op dan de ander. Dat verschil moet minder worden, anders weten medisch specialisten en patiënten niet wat ze van een huisarts mogen verwachten. Frank Kubben – Maag-Darm-Lever-arts en medeoprichter van het Lombardijen Forum – weet daar van mee te praten. Zijn hartenkreet is dan ook: “Hoe zorgen we voor rationeel (verstandig) verwijsgedrag door de huisarts?”

Op de avond werd een mooi voorbeeld van anderhalvelijnszorg gegeven door internist Paul van der Velden van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Hij deed verslag van een geslaagd experiment, waarbij de nacontrole van kankerpatiënten door de huisarts werd gedaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant