Afbeelding

Je knapt helemaal op van een knuffelsessie met paardje Koda

Algemeen 13 keer gelezen

Rotterdam - Samantha Hylkema uit Hillegersberg startte bijna drie jaar geleden met haar stichting Hug4joy. Inmiddels reist ze met een kudde dieren langs verzorgingshuizen in het hele land. Bewoners kunnen dan even knuffelen met hond Synouk, konijn Lotje of papegaai Mika.

Door Margje Kooistra

“Vroeger hebben we ook dieren gehad, konijnen, honden en ook een parkietje”, vertelt Bep Boer (90). Op haar schouder zit papegaai Mika. “Ik ben al helemaal aan hem gewend!” Volgens Samantha van Hug4joy is dat ook logisch. “Mika heeft vandaag alleen bij u gezeten. Hij wilde niemand anders.”

Hug4joy komt bij veel verschillende verzorgingshuizen in het hele land. Deze keer is dat dagbehandeling Carpe Diem in woongebouw Laurens aan de Sinclair Lewisplaats. “We hebben ook minipaardjes, maar die zijn deze keer niet mee”, vertelt Samantha. Nadat de Rotterdamse vanwege bezuinigingen haar baan als dierverzorger bij Diergaarde Blijdorp verloor, was ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een bezoek met een aantal van haar eigen dieren aan het verzorgingstehuis waar haar zus werkt, bood uitkomst. “Toen ik zag wat voor een positief effect dit had, wist ik dat ik hiermee verder wilde.

Samantha heeft in totaal zeventien dieren, waaronder honden, cavia’s, konijnen, een papegaai, een kat en de minipaardjes. De dieren worden allemaal regelmatig gecheckt door de dierenarts. “En we bekijken per dag wie we meenemen. Het belangrijkste is dat ze gewoon dier kunnen zijn en de bezoeken zijn best intensief voor ze.”

Els de Man is ondertussen lekker aan het knuffelen met konijn Lotje. “Ik ben helemaal gek op beestjes”, verklaart de negentigjarige. “ Ze vindt het dan ook jammer dat Lotje even later van haar schouder wordt gehaald. “Maar ze komen vast snel weer!” En inderdaad, ook in 2017 staan al knuffelsessies gepland.

Hulp gezocht

Hug4joy krijgt het steeds drukker en er zijn nog genoeg plannen. “We willen graag voorlichting op scholen geven en wie weet kunnen we in de toekomst ook ziekenhuizen bezoeken.” Samantha heeft inmiddels een goede hulp. Jacqueline Verwey gaat met haar mee op pad en helpt bij de verzorging van de dieren. Maar meer hulp is natuurlijk welkom. “We zijn op zoek naar mensen uit regio die willen helpen”, aldus Samantha. Veel eisen zijn er niet. “Je moet met dieren en mensen om kunnen gaan.” Doneren aan de stichting mag ook.

www.hug4joy.nl

Uit de krant