Afbeelding

Nog steeds een warm gevoel bij het Noordereiland

Algemeen 32 keer gelezen

Rotterdam - Hij is er inmiddels alweer een lange rijd niet meer woonachtig, maar het Noordereiland is niet uit de gedachten van Peter Bakker (1950) te verbannen. En dus heeft hij een boek geschreven over dit prachtige stukje Rotterdam.

Het boek werd onlangs, uiteraard op het Noordereiland, gepresenteerd. Een hoogtepunt voor de oud-Rotterdammer, die nog niet eerder zijn gedachtespinsels aan papier toevertrouwde. “Een prachtig proces’’, noemt Peter Bakker dat achteraf. “Ik heb er nooit bij stilgestaan, wat er voor nodig is om tot een boek te komen’.’

Bakker schetst in 192 pagina’s een interessant en levendig beeld van wat er zich vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zoal op die paar vierkante en dicht bebouwde kilometers heeft afgespeeld. “Ik heb er een waanzinnige jeugd gehad. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met de huidige situatie. Maar het geeft me telkens weer een warm gevoel als ik aan die periode denk’’.

Met een bijna fotografisch geheugen schetst Peter Bakker alle situaties en de eigenaren en klanten van de vele winkels (zoals die van de slijterij van zijn ouders) in de Van der Takstraat en het Burgemeester Hoffmanplein.
“Ik heb daar jaren gespeeld en m’n jeugd doorgebracht. Dan ken je het van haver tot gort. De vriendjes waar je mee speelde en de merkwaardige figuren, die er in die tijd op het Noordereiland hebben rondgelopen.’

Uit de krant