Afbeelding

Peter Steenbergen denkt met kerst aan Koos of niet nee

Algemeen 8 keer gelezen

Rotterdam - Hier is de speciale kerstcolumn van Peter Steenbergen. Hij denk tijdens kerst aan Koos. Ook wel bekend als Koos of niet nee.

‘Het is bijna Kerstmis en ik wens iedereen mooie dagen. Met kerst moet ik altijd denken aan Koos. Alweer bijna vier jaar geleden overleden, maar niet uit mijn herinnering en niet uit mijn hart. Koos was een lieve man en een bijzondere vrijwilliger. Niemand kon zo mooi lijk spelen als Koos tijdens de spannende Halloweentocht. Niemand kon zo goed met de groep meelopen tijdens kamp, elk jaar helpen bij het huttendorp of opruimen na een activiteit in het buurthuis. Met na afloop nog even gezamenlijk een drankje, waar hij enorm van genoot. Ik hoor ‘m nog zeggen: “Peter, nemen we nu een biertje, of niet nee?”
Koos had, zoals we dat nu noemen, een beperking. De lagere school was voor hem al te hoog gegrepen. Koos ging alle werkdagen op zijn scooter naar Multibedrijven. Hij woonde zelfstandig in Hillesluis totdat het beter was om over te stappen naar begeleid wonen. Nog steeds een eigen appartementje, maar nu met mensen in de buurt die een oogje in het zeil hielden en zorgden dat hij at en op tijd zijn medicijnen innam. Voor de verhuizing naar IJsselmonde werden wat mensen opgetrommeld om te helpen met inpakken. Daar werden we geconfronteerd met de goedgelovigheid van Koos en de slechtheid van sommige mensen. Koos had namelijk een hele rij videobanden staan, wel een stuk of vijftig. Maar opvallend genoeg stond op elf van die banden precies dezelfde film. Als ik mij goed herinner ‘Rocky 3’. Toen ik er naar vroeg, vertelde Koos dat hij de banden kocht van Willem die hij kende van het klaverjassen. Iedere week nam Willem een ‘nieuwe’ videoband mee voor Koos, die dat niet door had. Hij merkte niet dat het steeds dezelfde film was, want hij keek helemaal nooit naar videobanden... Nadat ik Willem op zijn bijzondere verkooptechniek had aangesproken, is de videobandverkoper trouwens nooit meer komen klaverjassen.
Koos was op 24 december jarig. Jarenlang vierden we zijn verjaardag tijdens het Kerstdiner op Tweede Kerstdag in het Ravennest. De laatste jaren gingen we met een klein groepje naar Koos in IJsselmonde. Vooraf belde ik hem om ons bezoek aan te kondigen, met altijd de blije reactie: “Peter, kom je op mijn verjaardag? Of niet nee?”

Peter Steenbergen werkt bij Thuis Op Straat.

Uit de krant