Afbeelding

‘Ahoy is voor mij heel bijzonder’

Algemeen 197 keer gelezen

Rotterdam - Het kerstboksgala op donderdag 22 december in Ahoy voelt voor Peter Bonthuis als het ultieme thuiskomen. Jarenlang organiseerde hij er de Zesdaagse, het ABN AMRO Wereld tennistoernooi, en andere grote evenementen. Mooie herinneringen aan titelgevechten met Rudi Koopmans, Alex Blanchard en Regilo Tuur komen boven… Bij zijn comeback als directeur van de boksbond, met topboksers als Nouchka Fontijn in de ring, gaat het sporthart van Peter Bonthuis sneller kloppen. En dan is hij óók nog eens Rotterdammer van de Week!

Door Emile Hilgers

Waar stond je wiegje?

Aan de Schiebroekselaan in Noord. Toen ik zeven was verhuisden we naar Zuidwijk, later naar Hoogvliet. Daarna heb ik met mijn gezin in diverse regiogemeenten gewoond, nu alweer een tijd in Schiedam. Maar ik heb me altijd een echte Rotterdammer gevoeld, dat is en blijft mijn stad.

Ben je trots op onze stad?

Het is altijd speciaal om de skyline te zien als je Rotterdam binnenrijdt over de Van Brienenoordbrug. Qua architectuur en evenementen is Rotterdam echt een fantastische stad. Overzichtelijk ook. Vanuit het World Trade Center zie je hoe klein het centrum is. Je bent overal zó. Daarnaast houd ik van de Rotterdamse mentaliteit. De mensen zeggen wat ze denken en willen, Het is zoals het is.


Wat zijn voor jou mooie plekjes?

Ahoy heeft voor mij een hele bijzondere betekenis. De periode dat ik daar gewerkt heb, was denk ik wel de mooiste tijd in mijn leven. De Wilhelminakade is ook mooi. Wanneer ik met Leonie langs de Maas loop - zij werkt bij de Spido - genieten we van het uitzicht, met hoogbouw en op het eind Hotel New York.

Wat zijn speciale herinneringen aan Ahoy?

Er gebeurde van alles. In die jaren was ik betrokken bij grote wielerwedstrijden. Dan belde de toenmalige minister-president Dries van Agt mij op: ‘Heb je het rondeboek van de Tour de France al?’ En dan kwam hij het persoonlijk ophalen in Ahoy. Het concert van André Hazes was ook uniek, het eerste evenement dat ik zelf organiseerde. Later stonden ook topartiesten als Lee Towers in Ahoy, maar Hazes was de eerste grote naam.


Wat waren de hoogtepunten bij Sparta?

In de acht jaar dat ik algemeen directeur was bij Sparta was de promotie naar de eredivisie natuurlijk heel bijzonder. En het moment dat we bekend konden maken dat de club gered was door een financiële injectie van een sponsorgroep.

Heb je een voorbeeld?

Peter Post. Ik heb twintig jaar voor zijn wielerploeg gewerkt, achttien jaar werkten we samen tijdens de Zesdaagse. Van hem heb ik veel geleerd. Hij was altijd heel direct, deed geen concessies. Peter heeft mij geïntroduceerd bij belangrijke mensen, door hem heb ik stappen kunnen zetten in mijn carrière.

Omschrijf jezelf eens in een paar woorden?

Sociaal, integer. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Organisatorisch ben ik ook goed, en ik kan improviseren. Mensen vinden ook dat ik niet snel in paniek raak. Zoals nu met de afzegging van Peter Müllenberg voor het kerstboksen. Dat moet je accepteren, je kunt er niets aan doen.

Wat staat er op je bucketlist?

Gezond blijven, samen met mijn vrouw. En reizen maken, dat gaan we ook doen. We hebben twee honden die erg aanhankelijk zijn, waardoor we niet lang van huis kunnen zijn. Maar we willen binnenkort naar Zuid-Afrika, de dochter van Leonie past dan op de honden.


Het Kerst Boksgala van donderdag 22 december begint om 19.30 uur, entreeprijzen vanaf 10,00 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant