Afbeelding

De aanpak van drugssmokkel in de Rotterdamse haven

Algemeen 233 keer gelezen

Rotterdam - Dit is de column van strafrechtdeskundige Joost Verbaan uit De Havenloods van afgelopen week. Dit keer over de aanpak van drugssmokkel in de haven van Rotterdam. 

‘Vrijdag verschenen berichten over grootschalig onderzoek in de haven. Met grote spoed werden honderdvijftig containers, die fruit behoorden te bevatten, volledig doorzocht. De doorzoeking volgde nadat insluipers in de haven waren waargenomen. Er zijn in ieder geval twee grote partijen cocaïne in de containers aangetroffen.

De containers waarvan men bij de opsporing vermoedde dat ze mogelijk drugs bevatten waren afkomstig van het Panamese containerschip MSC Katayni. Het bewuste schip is na het lossen van de containers in Rotterdam op donderdag verder gevaren naar Antwerpen. De Belgische douane is geïnformeerd en staat op scherp en de verwachting is dat aan boord nog meer cocaïne zal worden aangetroffen.

In de week voorafgaand aan de controle werden tien mensen in de haven aangehouden op verdenking van insluiping. Het vermoeden rees dat zij het haventerrein betraden om cocaïne uit de containers halen. Daarnaast ontving het HARC-team (hit and run containers) ook signalen over smokkel van cocaïne en insluipers. De aanvankelijke verdenking had betrekking op driehonderd containers, maar uiteindelijk werd de helft uitvoerig geïnspecteerd. Dat leverde een vondst van twee partijen cocaïne op. Het betrof 23 kilo en 300 kilo. Het komt de afgelopen maanden steeds vaker voor dat individuen, die vermoedelijk drugs uit containers komen halen, in de haven worden aangehouden. Met de enorme hoeveelheid containers die in de Rotterdamse haven aankomen, komt ook een aanzienlijk hoeveelheid drugs onze stad binnen.

Afgelopen jaar werd al ruim twaalf-en-een half duizend kilo cocaïne gevonden. Het lijkt er sterk op dat personen in de onderwereld op zoek zijn naar nieuwe wegen om ervoor te zorgen dat leveringen van cocaïne toch ons land kunnen worden ingevoerd en of doorgevoerd. Niet alle methoden zijn, zoals nu blijkt even succesvol. Het havenbedrijf gaat bovendien zeven miljoen investeren in extra beveiliging om de strijd tegen drugscriminaliteit te intensiveren. Hopelijk is dat voldoende.’

Joost Verbaan is strafrechtdeskundige.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant