Afbeelding

Steek geen vuurwerk af in de buurt van dieren

Algemeen 66 keer gelezen

Berichten over mishandelde huisdieren roepen vaak ladingen verontwaardigde reacties op. Hoe komt het dan dat rond de jaarwisseling jong en oud massaal de straat opgaat om knalvuurwerk af te steken?

REGIO - Dierenarts Bernhard Dekker uit Rotterdam schudt meewarig zijn hoofd. “Vorig jaar op nieuwjaarsdag heb ik drie katten, vier honden en een kanarie moeten behandelen. Allemaal hadden ze brandwonden, opgelopen door het ontsteken van vuurwerk door nota bene hun eigen baasjes. De kanarie was geraakt door een vuurpijl die via een geopende tuindeur in de kooi van het vogeltje terecht was gekomen. De rechtervleugel vertoonde flinke schroeiplekken. Ik heb de vleugel met ijzerdraad aan elkaar gebonden. Het diertje fladdert nu weer levenslustig door zijn kooi. Twee katten en een hond waren minder fortuinlijk. Bij een jonge kat heb ik een achterpoot moeten amputeren. De hond had een rotje in het oog gekregen en is nu aan één oog blind. En in alle gevallen waren de verwondingen indirect de schuld van het gedrag van hun baasjes.’

Dekker verwacht niet dat het de komende jaarwisseling anders zal gaan. ‘Het enige wat ik minder zie worden is de opzet waardoor verwondingen ontstaan. Twee jaar geleden nog werden twee eenden door de politie binnen gebracht. Vandalen hadden vuurwerk in hun bek gestopt en aangestoken. Ik kon niet anders dan de beestjes een spuitje geven. Een collega van mij heeft meegemaakt dat dronken lui vuurwerk in de anus van een paard hadden gestopt en aangestoken. De gevolgen waren verschrikkelijk en uiterst pijnlijk voor het dier. De mannen werden opgepakt. Het bleken jongeren te zijn die af en toe met hun kleine broertje naar de kinderboerderij kwamen. Van hen zou je anders verwachten toch?”

Op facebook circuleert een oproep om te stoppen met het kopen en afsteken van vuurwerk. Jolanda van ‘t Wout is het hier roerend mee eens. De in Hekelingen wonende vrouw heeft zelf een hondje dat doodsbang is voor vuurwerk. ‘Ik heb de petitie ondertekend. Niet alleen voor onze Dax, maar ook voor al die andere dieren die doodsangsten uitstaan.’\


Op de site van de Dierenbescherming staan tips om huisdieren te beschermen tegen de gevolgen van knal en siervuurwerk. Ook kan men een flyer uitprinten of downloaden waarna deze in de wijk kunnen worden opgehangen of via social media kunnen worden gedeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant