Afbeelding

Hoogvlietse jongeren surveilleren weer tegen vuurwerkoverlast

Algemeen 9 keer gelezen

Twaalf jongeren houden rond oud & nieuw de wijk waar ze normaal ‘hangen’ vuurwerkvrij. “In onze wijk wordt niet gesold. Vanuit deze gedachtegang nemen de jongeren hun taak heel serieus,” zegt Adil Boukhari. Samen met jongerenwerker Amir Roseburg begeleidt hij de jongeren. “De jongeren zijn geen lieverdjes, maar als ze het hesje aan hebben nemen ze hun verantwoordelijkheid.”

HOOGVLIET – Het schouwen is zeer geliefd onder de jongeren. Van de achtentwintig aanmeldingen zijn nu twaalf jongeren tussen de 16 en 22 jaar aan de slag gegaan. En dat gebeurde zeer snel. Tot verbazing van Adil en Amir waren de jongeren voor de briefing drie kwartier te vroeg. Vervolgens kwam de melding dat vuurwerk op de Gebbeweg werd afgestoken, dus dat team ging meteen aan de slag.

Toch is de hoeveelheid vuurwerk dat wordt afgestoken in geheel Hoogvliet minder dan vorig jaar. “Daarom zijn we nu niet met de kerstdagen gestart maar dinsdag de 27e. Tot oudjaarsavond 18.00 uur houden de jongens iedere avond in de gaten of er vuurwerk wordt afgestoken. De overlast is vorig jaar behoorlijk teruggedrongen en de insteek is om dat dit jaar te evenaren en zo mogelijk te verbeteren.”

Samen met de politie, stadstoezicht en gemeente gaan de jongeren van Jongerenwerk Miero zijn zes hotspots gekozen om te schouwen. Omdat het vuurwerk in Rotterdam alleen mag worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur zullen de jongeren degene die het vuurwerk afsteekt aanspreken en wijzen op overlast en onveiligheid.

Als dat niet helpt worden Amir en Adil er bij gehaald en in het laatste stadium de politie. Vorig jaar was het niet nodig om de politie er bij te halen. De mensen, jong en oud, die het vuurwerk wilden afsteken gaven gehoor aan de oproep om hiermee te stoppen. Eén man gaf, toen de jongens hem op zijn gedrag wezen meteen zijn Cobra af. Vervolgens werd er getwitterd dat de schouwende jongeren zelf vuurwerk af wilden steken.

“Jammer zo’n reactie, maar de jongeren zijn juist erg trots op hun werk en willen er alles aan doen om hun buurt vuurwerkvrij te houden,” zegt Amir. ”Bedenk wel dat ze daar deze week alle avonden lopen. Hun mentaliteit is goed en ze zitten goed in hun vel. En ze weten, dat als ze het verpesten dan stopt het project. En dat willen ze al helemaal niet. En het leuke is dat de schouwende jongeren ook nog eens door hun vrienden worden getipt als er ergens iets wordt afgestoken.” (Door Marianne van der Ham)

Uit de krant