Afbeelding

Man steelt kerstmaaltijd, zijn vrouw is woest...

Algemeen 18 keer gelezen

Rotterdam - De column van ZSM Officier van Justitie Maurice van Heemst uit De Havenloods van deze week. Over een vrouw die woest is op haar man omdat hij een kerstmaaltijd probeerde te stelen. 

‘Afgelopen week zat er een vrouw achterin de rechtszaal. Ze was gehuld in een bonte kersttrui, een statement dat ik pas later begreep. Het wachten was op het moment dat haar man door de parketpolitie uit zijn cel was gehaald en naar binnen werd geleid, onder de verdenking dat hij in een supermarkt allerlei etenswaar achterover had gedrukt. Hij was in de kraag gevat en afgevoerd.
Tegenover de rechter bekende de man de winkeldiefstal. Gedreven door een krappe beurs en het niet te onderdrukken verlangen om zijn gezin een lekkere kerstmaaltijd te bezorgen, waren onder andere zalm, garnalen en pasta in zijn zakken verdwenen. Zijn advocaat legde uit dat de vrouw niet zozeer was gekomen om haar echtgenoot te ondersteunen, maar hem vooral wilde laten weten dat ze woest op hem was. Hij liep namelijk in een proeftijd, hem hingen twee weken gevangenisstraf boven het hoofd…en dat met de kerstdagen voor de deur. De stelende meneer bleek bijzonder berouwvol en barstte halverwege dit betoog in huilen uit.
De reclassering deed het verzoek hem niet vast te zetten tijdens de kerst, omdat zijn familie werkelijk alles voor hem betekende. Bij zulke ‘kerstverweren’ vraag ik me altijd af waarom verdachten zoveel op het spel zetten als ze al eerder door de rechter zijn gewaarschuwd met een voorwaardelijke straf. Wanneer je zo’n waarschuwing in de wind slaat, moet er afgerekend worden. Onze grootste volkszanger schreef niet voor niets ooit over zijn eenzame kerst: “Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren, de straf die ik verdiend heb zit ik uit. Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin”.

De rechter moest even over zijn uitspraak nadenken en besloot de man vanuit de kerstgedachte toch maar tegemoet te komen. De twee weken gevangenisstraf werden omgezet in een werkstraf en ook voor de diefstal kreeg hij een werkstraf opgelegd. Hij mocht naar huis, waar zijn wederhelft ongetwijfeld nog een appeltje met hem te schillen had. Haar liefde voor haar man gaat niet door de maag.’

Maurice van Heemst is ZSM Officier van Justitie.

Uit de krant