Afbeelding

Bij Errol Esajas gaat iedereen bezweet weg

Algemeen 207 keer gelezen

Rotterdam - Na drie decennia succesvol coachen bij Rotterdam Atletiek heeft Errol Esajas zijn horizon verbreed. In Sport Performance Center Rijnmond op steenworp afstand van De Kuip leert hij topsporters en breedtesporters de principes van sportgericht bewegen. “Het concept dat wij hebben, zie je in Amerika ook. Wij zijn de eerste die dat hier aanbieden.”


Door Emile Hilgers

“Bewegen moet je sportspecifiek doen”, legt de conditietrainer uit. “Als je met een tennisser traint, boots je de bewegingen van een tennisser na. Dat doe je ook met een voetballer, een honkballer, en een atleet. Voor iedereen geldt dat je alle motorische basisvaardigheden moet ontwikkelen: uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid. Om fysiek te presteren heb je ze alle vijf nodig.”
Variatie en volledigheid in de trainingen is een belangrijk uitgangspunt voor Esajas. Hij kan dat bieden omdat in de grote trainingszaal een volledig tennisveld en een 40 meter lange sprintbaan zijn uitgelijnd. Er staat een boksring, er zijn fitnessapparaten, en zelfs als al die onderdelen benut worden blijft er genoeg ruimte voor allerlei groepslessen. “We trainen ook buiten, meestal op het Eiland van Brienenoord. Een ideale plek voor looptrainingen en bootcamp.”
Grote foto’s aan de muur laten zien dat hier bekende sporters komen: tennisster Kiki Bertens, verspringer Ignisous Gaisah en honkballer Gianison Boekhoudt. Ook voetballers van Feyenoord trainen hier. “Wat ons onderscheidt, is dat niemand hier individueel traint. Alle trainingen zijn onder begeleiding, één op één of in een groep. Geen sporters die zelfstandig hun ding doen en een beetje lopen te showen. Geen oortjes met eigen muziek, iedereen gaat bezweet naar huis.”
Trainingen duren altijd anderhalf uur, legt Esajas uit. Die tijd is nodig om alle motorische vaardigheden in te passen en om ook specifieke technieken door te nemen. “We leggen de sporters tot in detail uit hoe ze moeten bewegen en wat wij van hen terug horen, is dat zij die extra aandacht enorm waarderen. Er wordt serieus getraind, maar de sfeer is gemoedelijk. Men kent elkaar.”
Sport Performance Center Rijnmond werkt samen met diverse instellingen en Esajas geeft cursussen aan managers uit de sportwereld en het bedrijfsleven

Gevraagd naar wat hij zelf het leukst vindt in zijn werk, noemt hij de wekelijkse trainingssessies met een boomlange autistische jongen van 16 jaar. “Dat is zo anders dan wanneer je met top- of breedtesporters traint. Die zitten vol discipline, dat heeft deze jongen niet. Als ik zeg dat hij naar links moet, vraagt hij: waarom niet naar rechts? Hij is ook snel afgeleid. Dan ziet hij bijvoorbeeld de boksring en zegt: Errol, kunnen we niet daarheen? De trainingen met hem zijn een uitdaging, maar tegelijkertijd ook ontspanning. Het geeft mij energie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant