In het droogdok wordt de eerste hand gelegd aan de drijflichamen van de Floating Farm.
In het droogdok wordt de eerste hand gelegd aan de drijflichamen van de Floating Farm.

De bouw is gestart: Nog dit jaar koeien op drijvende boerderij Merwe-Vierhaven

Rotterdam - Nog dit jaar staan er waarschijnlijk koeien op de drijvende boerderij in de Merwe-Vierhaven. Op dit moment wordt er druk gebouwd aan de Floating Farm Rotterdam, de eerste drijvende boerderij ter wereld. Vanaf de boerderij gaan veertig koeien de stad voorzien van dagverse zuivel. 'Dichter bij de stadsbewoners kunnen we de koeien en de zuivelverwerking niet brengen!'

De bouw van de Floating Farm Rotterdam is officieel gestart. In een droogdok worden drie betonnen drijflichamen gemaakt die samen de basis vormen van de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld.

Naar verwachting worden de drijflichamen medio mei verscheept naar de definitieve locatie in de Merwe-Vierhaven in Rotterdam. De Floating Farm is een zelfvoorzienende drijvende boerderij die ruimte biedt aan veertig melkkoeien. De boerderij gaat de stad voorzien van dagverse zuivel dat op diervriendelijke en circulaire wijze wordt geproduceerd.

"Wij zijn ontzettend blij dat de bouw van de Floating Farm nu echt gestart is," zegt Peter van Wingerden, initiatiefnemer namens vastgoedontwikkelaar Beladon. "Na alle voorbereidingen is dit natuurlijk ook voor iedereen die heeft meegewerkt een ongekende mijlpaal. Bouwen op het water zorgt altijd voor extra uitdagingen. Tegelijkertijd biedt het ons de mogelijkheid om voedselproductie terug te brengen naar hartje stad. Met een veranderend klimaat en alsmaar toenemende verstedelijking is het water de bouwplek van de toekomst."

"Voor steden met veel ruimte op het water, zoals Rotterdam, is Floating Farm een perfecte schaalbare oplossing. Maar ook wereldwijd zien wij volop kansen voor dit concept. De komende maanden bouwen we met vaart door, om nog dit jaar onze eerste koeien te verwelkomen."
Carel de Vries, initiatiefnemer namens innovatieorganisatie Courage: "Ook voor de Nederlandse agrarische sector is de realisatie van de Floating Farm een enorme aanwinst. Dichter bij de stadsbewoners kunnen we de koeien en de zuivelverwerking niet brengen! Op de drijvende boerderij worden bovendien straks de nieuwste technieken getest om de impact op het milieu drastisch te reduceren. Op het gebied van dierenwelzijn, mestverwerking en circulariteit ontwikkelen we kansen die voor de hele melkveehouderijsector in ons land nuttig zijn. We zijn ontzettend blij met de vele hulp die we tot nu toe al hebben gehad van alle betrokken partners."

Zie ook floatingfarm.nl.

Meer berichten