Afbeelding

De kat van Lana is wereldberoemd

Algemeen 768 keer gelezen

Rotterdam - Met bijna 35.000 volgers op Instagram is de Rotterdamse kat Zappa hard op weg om wereldberoemd te worden. Het begon twee jaar geleden toen baasje Lana Vermeegen enkele foto’s van Zappa plaatste en ontzettend veel likes en reacties kreeg. Inmiddels heeft ‘Zappa The Cat’ volgers uit onder meer China, Japan en de VS.

Door Najat Chaatouf

Eigenlijk begon het allemaal als een statement”, zegt Lana die samen met vriend Thom Trouwborst Zappa twee jaar geleden ophaalde in Alkmaar. “Iemand zei een keer dat het maar goed was dat ik foto’s van mijn kat deelde en niet van een baby, anders zou hij mij direct ontvolgen. Ik vond dat zo raar dat ik expres nog meer foto’s ben gaan posten en voor Zappa uiteindelijk een eigen account maakte.”

Een opstandige Rotterdamse dus die als grafisch ontwerper sowieso visueel is ingesteld, maar zegt ze: “Zappa is gewoon heel fotogeniek en staat of ligt toevallig vaak op een manier die een leuke foto oplevert. Ik merk ook dat ze meer likes krijgt bij spontane foto’s die met mijn telefoon zijn gemaakt dan bij gestileerde foto’s die met een spiegelreflexcamera zijn gemaakt.”
Toen een andere zeer populaire Instagram-account, “Cats of Instagram”, de aandacht op Zappa’s account vestigde en vervolgens het creatieve platform Bored Panda over Zappa schreef, ging het pas echt heel hard. Tegenwoordig krijgt ze er dagelijks tientallen volgers bij, honderden reacties en vragen en ook tekeningen of gehaakte Zappa poppetjes opgestuurd van fans.

Als Lana een paar dagen niets deelt, krijgt ze zelfs de vraag of alles goed gaat met Zappa. “Ik probeer dagelijks iets te posten, maar vind spontaniteit belangrijk: liever een dag geen foto dan dagelijks heel geforceerd minder leuke foto’s.” De gekste vraag via Instagram was of Zappa te koop was en voor welk bedrag. “Dat vind ik echt heel raar, daar reageer ik ook gewoon niet op hoor.” Andere bijzondere reacties zijn van mensen die rouwen om hun eigen overleden kat en op deze manier troost vinden.

Populaire Instagram-accounts krijgen vaak het verzoek om ergens reclame voor te maken en ook Lana heeft een aantal commerciële opdrachten gekregen. “De eerste echte betaalde opdracht is heel recentelijk afgerond voor een Amerikaanse kattenkalender die in 2018 uitkomt van Willow Creek Press”, zegt Lana trots.

“Daarnaast is Zappa met de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit gefotografeerd, maar meestal gaat het om reclame voor producten die we dan mogen houden, maar ook dat moet vooral leuk en vrijblijvend zijn. Ik zal niet zo snel een contract aangaan met een specifiek merk of bedrijf.”

Lana volgt zelf ook katten op Instagram en heeft daar zelfs vrienden aan overgehouden. “Er is een select groepje mensen uit verschillende landen waarmee ik regelmatig contact heb en er is ook een andere Rotterdamse in noord met een Instagram-account van haar naaktkat waar ik soms mee afspreek.” In de toekomst krijgt Zappa misschien een broertje of zusje, maar voorlopig blijft zij de ster in huize Vermeegen. Zappa is ook te volgen op Facebook en Twitter.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mensen die net als Lana speciale sociale media-accounts voor hun huisdier hebben geopend. Heb je zelf een kat of hond die populair is op Instagram, Facebook of Twitter? En wil je die ook eens aandacht bij De havenloods geven? Dat kan, de redactie is er dol op! Mail redactie.hl@persgroep.nl of laat het ons weten via onze facebookpagina!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant