De ministers Schouten en Ollongren op bezoek op de Nelson Mandelaschool om te vertellen hoeveel geld Zuid erbij krijgt. (Foto: Nanda van Heteren)
De ministers Schouten en Ollongren op bezoek op de Nelson Mandelaschool om te vertellen hoeveel geld Zuid erbij krijgt. (Foto: Nanda van Heteren)

Gigantisch veel extra geld voor Zuid, dit is wat kinderen ermee willen doen!

Rotterdam - Openbare basisschool Nelson Mandela in de Afrikaanderwijk had donderdagochtend bezoek. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, minister Carola Schouten en minister Kajsa Ollongren waren samen met Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) te gast om te melden dat het kabinet 130 miljoen euro extra in Zuid steekt.

Door Nanda van Heteren

Schoolbesturen, woningcorporaties en de gemeente Rotterdam verdubbelen dit bedrag. Het totaal van 260 miljoen euro is bedoeld om de armoede in de wijk te bestrijden. Zo kunnen achterstanden in het onderwijs worden weggewerkt, zouden meer mensen een baan kunnen vinden en wordt het geld in het verbeteren van de huizen gestoken.

De 10-jarige Azad weet wel waar zijn wijk het geld voor kan gebruiken. Zo wil de jongen uit groep 6 het geld steken in duurzamer leven door bijvoorbeeld windmolens langs de haven te plaatsen en investeren in het scholen zodat er meer meesters en juffen zijn om de groepen te ondersteunen. "Ook zou ik geld in huizen opknappen stoppen en daar meteen zonnepanelen op leggen." De Rotterdammer heeft in zijn idee ook rekening gehouden met de veiligheid. "Ik zie graag lichtjes in de grond bij een zebrapad, zo zien auto's dat er fietsers aankomen door de sensoren."

Ahsen uit groep 7 is het eens met de huizen, maar wil ook meer Engels op school. Nu krijgen de leerlingen tot en met groep 6 45 minuten Engels per week en in de laatste groepen is dat anderhalf uur. "Dit vak is belangrijk voor je toekomst. Sommige mensen moeten in het Engels praten in hun werk." Verder hoopt de tienjarige op parken met speelvelden en meer bomen, maar ook op beter technische ondersteuning op school. Ze denkt hierbij aan nieuwe smartboarden, computers of een tablet voor de hele klas.

Cagla ziet graag geld vrijkomen voor een groenere omgeving. De tienjarige uit groep 6 van juf Jami wil meer bloemen en bomen, 'zodat de straten er mooier uitzien'. Ook zou ze graag veilig willen fietsen naar school. "Het geld kan gebruikt worden voor aparte fietspaden en veilige wegen." Op school zou Cagla meer tekenles willen. "Tekenles van iemand die we inhuren bijvoorbeeld. Zo kan ik meer moeilijke en verschillende dingen leren tekenen."

Burgemeester Aboutaleb: "Rotterdam is het kabinet dankbaar voor deze investering. Het laat zien dat we in dit gebied gezamenlijk optrekken om de problemen aan te pakken. Zo kunnen Rotterdammers fijner wonen, een betere opleiding krijgen en sneller aan het werk."

Waar wil jij dat het geld aan besteed wordt? Reageren kan via De Havenloods op Facebook!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden