Afbeelding

Oude glorie Courzand in ere hersteld

Algemeen 244 keer gelezen

Rotterdam - Precies honderd jaar na de opening wordt café restaurant Courzand, één van de pleisterplekken van de Rotterdamse havenwereld, verbouwd en in oude glorie hersteld. In de tweede week van maart moet het weer de deuren openen, met een nieuwe leiding en een nieuwe kaart.

Door Jaap Deijbel

John de Roode eigenaar van Roodhart Group, gevestigd in de Waalhaven, kocht eind vorig jaar Courzand uit voornamelijk nostalgische redenen. Een groot deel van zijn familie werkte bij RDM en woonde op Heijplaat en zijn vader en moeder, die bedrijfskleding herstelde, hebben elkaar destijds ontmoet in Courzand. Bovendien is De Roode zijn bedrijf begonnen in één van de gebouwen op het RDM-terrein en was hij vaste klant van Courzand.

Koepel

“Sandy Warnaar restyled alles in de Art Deco-stijl”, zegt pr-vrouw Anna Bogachova. Ze vervolgt: “Het verlaagde plafond verdwijnt, waardoor de koepel weer zichtbaar wordt. Ook het balkon en het toneel gaan onderdeel uitmaken van de nieuwe inrichting. Het wordt qua haven-attributen minder uitbundig dan voorheen, maar de haven en de historie van Courzand en Heijplaat zijn ook straks in het interieur aanwezig”.

Courzand werd in 1917 gebouwd als feestlokaal voor het RDM-personeel. Bij de scheepswerf werkte toen bijna de totale bevolking van Heijplaat. Er waren dans- en toneelavonden, optredens van bands en er was een bioscoop.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Courzand onder leiding van uitbater Arie den Toom het centrum van het lokale verzet tegen de Duitsers. Ook menig onderduiker werd er verborgen en een volledig wapenarsenaal. Ondertussen ontspanden de Duitsers zich aan de bar. Een maand voor de bevrijding werd Arie den Toom door de Duitsers doodgeschoten. Na de oorlog was het de plek waar menige havenstakingsbijeenkomst werd gehouden. Kortom Courzand heeft een rijke historie.

Bogachova: “We denken nog na om de historie van Heijplaat en RDM op een bijzondere manier te combineren met Courzand. Wellicht in de vorm van excursies. Ook wij zijn straks van maandag tot en met vrijdag open. Op één weekend in de maand na, want dan kunnen klanten genieten van live-muziek en een Captains Dinnerbuffet.”

“De kaart blijft Nederlands/Europees, maar wordt kleiner dan de oude. De bedrijfsleiding is straks in handen van Ellie Bijl.”

Herinneringen? Anekdotes? reageren kan altijd. Mail redactie.hl@persgroep.nl, reageer op de facebookpagina van De Havenloods of via @havenloods op Twitter!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant