Afbeelding

Het Oude Westen bezongen in het Swahili

Algemeen 82 keer gelezen

Rotterdam - Toemè ishi koe Oude Westen. Ni fourakwad koe Oude Westen. Toeko pamodja koe Oude Westen. Toe na’iesh koe Oude Westen. Dit is het refrein van een lied over het Oude Westen dat speciaal geschreven werd voor de Puntkomma Muziekavond afgelopen zaterdag in de Leeszaal Rotterdam West.

Door Najat Chaatouf

De Congolees-Nederlandse zanger Lwela Kasulwe schreef het liedje ‘Oude Westen’ op verzoek van de organisatie achter de Puntkomma-avonden. Afgelopen zaterdag ging de avond over het Oude Westen en de postcode 3014. “Ik heb zeventien jaar lang gewoond op de Bajonetstraat en heb bewondering voor die wijk”, zegt Kasulwe.

Kleurrijk en warm

“Het is daar zo gemengd en kleurrijk en warm. Toen ik er ging wonen zeiden mensen dat het gevaarlijk was, maar naast fietsen die gestolen zijn van mij heb ik daar weinig gevaarlijks meegemaakt.” Kasulwe maakt al sinds hij klein was muziek en noemt zichzelf autodidact. “In Congo hoort muziek bij het dagelijkse leven, je hoort het via de radio of live tijdens feesten in de wijk. We maakten vroeger zelf een drumstel en gingen dan covers spelen. Zo heb ik het ook geleerd; zonder formele opleiding, maar gewoon door te doen net als mijn idool Richard Bona, die ook begon als straatmuzikant.”


Nipe Suluhiso

Kasulwe had niet veel tijd om het lied te schrijven, omdat hij naast zijn leven als muzikant lange dagen maakt als vrachtwagenchauffeur en hij is ook vader van twee kindjes. “Gelukkig kwam de inspiratie vanzelf, omdat ik er heb gewoond”, zegt hij.

Hij twijfelde wel even omdat hij alleen in het Swahili en Lingala zingt, maar dat bleek geen enkel probleem. “In mijn moedertaal hoef ik niet na te denken over hoe ik iets uitspreek: het is gewoon puurder.” Kasulwe’s eerste album getiteld ‘Nipe Suluhiso’ kwam in juni 2016 uit en betekent ‘Geef mij de oplossing’. “Het gaat over de ellende van Afrika, over de ongelijkheid, de machteloosheid en het egoïsme van sommige leiders. Ik zing ook wel over de liefde, maar kan echt niet alleen “oh baby, I love you” zingen: ik kan de ellende niet negeren en gebruik mijn muziek als boodschap.”

Het titelnummer wordt regelmatig op de radio afgespeeld in Lubumbashi (de tweede stad van Congo) en ook de YouTube-clip wordt er steeds populairder. Kasulwe hoopt te gaan toeren met zijn album en is op zoek naar een manager: “ik heb het hele album zelf geproduceerd en dat was veel werk, een goeie manager mag zeker contact opnemen”, besluit Kasulwe lachend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant