John Buijsman moet in zijn rol van politieman Arie Speksnijder een keuze maken tussen zijn plicht en zijn hart.  
John Buijsman moet in zijn rol van politieman Arie Speksnijder een keuze maken tussen zijn plicht en zijn hart.   (Foto: )

John Buijsman kruipt in de huid van Arie Speksnijder

Rotterdam - John Buijsman is na De Marathon opnieuw te zien in het theater. In samenwerking met het Luxor Theater speelt Buijsman de spannende en muzikale thriller De bizarre nacht van Arie Speksnijder. Niet in het rode pluche maar in de rauwe setting van het pop-up theater in LP2 (direct naast het nieuwe Luxor Theater op de Wilhelminapier).

Arie Speksnijder heeft dienst. De berichten komen binnen. Steekpartij op het Deliplein, een ruit ingegooid in de Parklaan, een mishandelingetje in een buitenwijk, een zieke feestvierder op de Witte de With. Routinewerk. Zeker voor een doorgewinterde politieman, want: "Speksnijder hoort bij de nacht, en andersom: de nacht past Speksnijder als een warme jas."

Speksnijder telt af. Hij staat op de drempel van zijn pensioen. Veel heeft hij niet meer te verliezen. Met zijn vrouw gaat het niet goed. Al eerder raakte hij zijn dochter kwijt. Het lijkt een nacht te worden zoals alle andere nachten. Tot zich de ultieme kans voordoet. En dan moet Speksnijder kiezen tussen zijn plicht en zijn hart.

Tegen het duistere decor van een stad die openligt voor de wereld maakt Speksnijder de eenzaamste nacht van zijn leven door. Heen en weer geslingerd tussen zijn plichtsgevoel als toegewijde agent en de woede die hij probeert te onderdrukken. Er staat nog een rekening open met een oude bekende en die wil Speksnijder op de valreep nog even innen. Helemaal nu de man in kwestie uit de gevangenis is ontslagen en zijn intrek heeft genomen in een wolkenkrabber op de Wilhelminapier.

Buijsman is in de voorstelling zowel de bijrijder van de politieman die de mensen op de 'achterbank' bij praat als de politieman zelf. Tegelijkertijd horen we via de radio meldingen en berichten van wat er allemaal in de stad gebeurt. Aan de hand van de meldkamer beweegt Speksnijder zich door de nacht, zijn laatste in de hoedanigheid van politieman. Tegen dat decor speelt op de achtergrond bovendien nog het persoonlijke drama van zijn vrouw die op sterven ligt en een dochter die ooit op een house-feest door een fout pilletje om het leven is gekomen en van wie Speksnijder maar geen afscheid kan nemen.
Speksnijder is Buijsman op het lijf geschreven: Een man op leeftijd die een ander Rotterdam ziet en 'proeft' dan de stad waarin hij vroeger opgroeide. Maar, zo liet Buijsman zich onlangs nog ontvallen, anders dan het personage dat hij speelt, heeft hij minder moeite met de grote veranderingen die om hem heen plaatsvinden.

De bizarre nacht van Arie Speksnijder door John Buijsman. Regie: Marcel Visbeen, tekst: Peer Wittenbols, dramaturgie: Martine Manten, muziek: Dusty Ciggaar, composities Michel Banabila en Keimpe de Jong. Te zien in LP2, Wilhelminakade 326 in maart en april. Meer info: www.luxortheater.nl.

Meer berichten
Shopbox