De kaboutertjes doen het niet, dus ruimen we zelf de troep op in de stad!

Rotterdam -Iedereen heeft vroeger weleens een moeder of vader, juf of meester gehad die zei: 'Ruim je troep nou eens op, de kaboutertjes doen het niet!' En zo is het ook met de rotzooi die in Rotterdam op straat en in het water rondslingert, vinden steeds meer Rotterdammers. We ruimen het zelf wel op!

'Bizarre plastic soep in Historisch Delfshaven!! Wat zou ik graag helpen opruimen! Maar hoe? Iemand?' Eveline van Wanrooij plaatste deze tekst zondag bij een ontluisterende foto van zooi in het water van Oud-Delfshaven. In een mum van tijd reageerden via @havenloods op Twitter en op onze facebookpagina zó veel mensen dat er inmiddels een hele vloot klaar staat om schoon te maken, dat er gereedschap geregeld wordt en er gratis drank voor de deelnemers in de lokale kroeg is.

Dezelfde zondag was Van Wanrooij weer op Zuid, waar ze woont: 'Wat een klein grietje in nog geen anderhalf uur kan doen. Hou op met klagen, rol je mouwen op en gáán. #nietlullenmaarpoetsen', twitterde ze vervolgens nadat ze tekeer was gegaan in de singel van de Lange Hilleweg. Op haar foto's was te zien hoeveel troep er in het water lag, en hoe schoon het water even later was.

Van Wanrooij vertelde geïnspireerd te zijn geraakt door een bericht op dehavenloods.nl van vrijdag, over Tommy Kleyn van 'Schone Schie'. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat zaterdag 24 maart honderden mensen komen helpen de oevers van de Schie schoon te maken.

Schone Schie' is in 2015 begonnen als een eenmansactie van Rotterdammer Tommy Kleyn. Het project bleek een enorm succes. Via social media ging het project viraal: miljoenen mensen over de hele wereld bekeken het. In 2016 deden er aan de opruimdag al honderd mensen al mee. De reden voor Kleyn om met de actie te beginnen is simpel. 'Omdat ik mijn kinderen wil kunnen zeggen dat ik alles wat in mijn vermogen ligt, heb gedaan om de wereld zo schoon mogelijk voor hen achter te laten.'

Er zijn dagelijks overal in de stad groepjes Rotterdammers bezig zwerfvuil op te ruimen en singels schoon te maken. Afgelopen maandag werd ook de nieuwe rage 'plogging' in onze stad geïntroduceerd, waarbij je al joggend de straat opruimt.

Want de kaboutertjes doen het niet...

Ook mooie voorbeelden van Rotterdammers die zelf in actie komen voor de stad? Plaats de verhalen en de foto's op www.dehavenloods.nl. Reageren? Dat kan natuurlijk bij De Havenloods op Facebook!

www.dehavenloods.nl!

Meer berichten
Shopbox