De kersverse en trotse vader Marc van der Stelt is onze Rotterdammer van de Week. (foto: Marc van der Stelt)
De kersverse en trotse vader Marc van der Stelt is onze Rotterdammer van de Week. (foto: Marc van der Stelt) ( )

Marc van der Stelt: 'Het moet een Rotterdammertje zijn'

Rotterdam - Als professioneel fotograaf legt Marc van der Stelt (41 jaar) op indrukwekkende wijze onze stad Rotterdam vast. In menig Rotterdamse huiskamer hangt een kalender of foto van de door hem gemaakte beelden en ook in het openbaar pronken zijn foto's. Maar wie die man áchter de camera nou is, vertelt hij vanuit zijn huiskamer. Marc is namelijk een paar weken geleden vader geworden van dochtertje Maerin. Tijd dus voor het afleggen van een kraambezoek en meteen een mooi excuus is om meer te weten te komen over deze fotograaf en Rotterdammer van de Week.


Door Mirjam Collens

Waar ben je opgegroeid?
"In het Sint Franciscus Ziekenhuis ben ik geboren. Ik groeide op in de Tarwewijk, aan de Stoppelstraat. Daarna heb ik jarenlang in Charlois gewoond." Hoe oud Marc nu is? Daar moet hij zijn vrouw vragend voor aankijken, die net zo bedenkelijk terug kijkt: "Dat houden we niet zo bij", lacht hij. Een dikke 30 jaar heeft de fotograaf met plezier op Zuid gewoond. Ook verhult hij een hangjongere en doorgewinterde gabber te zijn geweest die uit zijn dak ging bij menig hardcore-feestje: "Pompeï, Parkzicht, de Energiehal, tuurlijk ken ik die!" In de Wielewaal kwam hij graag en ervoer daar een hoop gezelligheid. Na de 30 jaar Zuid heeft hij nog even de sprong gewaagd naar Dordrecht: "Daar ben ik gillend weggegaan." Inmiddels woont hij nu 10 jaar in Strijen en bestaat zijn gezin uit zijn vrouw en tevens collega, zoon Faron (5 jaar) en de pasgeboren Maerin. "Maar ik ben ongeveer dagelijks in Rotterdam te vinden!"

Wat heb je allemaal gedaan op werkgebied?
"Ik heb de elektrotechniek gedaan en ben programmeur." Wat Marc nog wel gedaan heeft met 'elektro' is het opzetten van een eigen website en magazine in 1996. Zich thuis voelend in de gabberscene, miste Marc informatie en nieuws over de muziek en feestjes op internet en besloot hier verandering in te brengen. Zo werd TW Magazine geboren en niet zonder succes. "Het begon met een eigen website, toen een blad en daarna zijn we dj's gaan boeken en begeleidden artiesten. In de Klaverstraat zaten we 's avonds met klanten aan de keukentafel. Ik had 125 man die meewerkten. Veel zijn hierna groot geworden." Na een tijd besloot Marc het magazine te verkopen en iets met zijn passie te doen: fotograferen. Hij startte als freelancer voor kranten. Hier stopte hij mee na het fotograferen van een heftige brand waarbij sprake was van slachtoffers. Iets wat niet alleen op zijn foto's, maar ook op zijn netvlies gedrukt stond. Drie maanden later zag hij het Ei van Columbus: "Het verkopen van havenfoto's aan particulieren."

Vertel wat over je leven als fotograaf in Rotterdam?
"Ik denk in foto's." Voordat hij naar een locatie gaat om te fotograferen, heeft Marc al een plaatje in zijn hoofd. In de periode dat hij de Rotterdamse havens fotografeerde, werd de Markthal gebouwd en rezen er meer moderne gebouwen uit de grond. "Toen bedacht ik me, dat ik de stad zelf moest gaan fotograferen."
"Bij de Euromast zijn we kind aan huis. Het is mooi om daar seizoenen te pakken." Zoon Faron die met zijn eigen fotocamera best al wat leuke kiekjes maakt, vraagt met regelmaat wanneer ze weer naar Rotterdam gaan. "Hij weet al veel van Rotterdam." Hij is er dan ook geboren, net als Maerin. "We zeiden al gelijk tegen elkaar: het moet een Rotterdammertje zijn", waarna de kleine -nu slapend in een romper bedrukt met fotocamera's- geboren werd in het Ikazia Ziekenhuis.

Meestal gaan ze met het hele gezin op pad. Terwijl Marc zich bezighoudt met fotografie, stort echtgenote Wietske zich op de social media en zijn ze hierdoor niet alleen op privévlak een team. Evenementen die Marc nooit zal overslaan zijn de Dakendagen, de Wereldhavendagen, Museumnacht010 en Havenevenementen.

Marc zijn werk is te zien op de site van zijn bedrijf, MS Fotografie: www.ms-fotografie.nl. Ook op Twitter en Instagram die echtgenote Wietske bijhoudt, zijn ze actief onder de namen Rotterdam by Day en Rotterdam by Night.

Meer berichten
Shopbox