René van Zundert. (Foto: Emile Hilgers)
René van Zundert. (Foto: Emile Hilgers)

Film René van Zundert over Michaels passie voor calisthenics

Algemeen 209 keer gelezen

Rotterdam - Voor hoofdrolspeler Michael is het belangrijk dat ‘Zone 5314’ – een documentaire over zijn passie voor calisthenics – de kijker inspireert. “Ook al heb je niks en zit alles tegen, er is een uitweg voor iedereen. Voor mij is dat sport, maar het kan ook iets anders zijn.”

Door Emile Hilgers

Regisseur René van Zundert volgde de 22-jarige sporter uit Rotterdam-Zuid in de aanloop naar zijn eerste wedstrijd en laat zien dat sport een springplank kan zijn naar een betere toekomst. Het scenario is één van plannen van jonge filmmakers die met crowdfunding zijn verfilmd voor het AD Sportfilmfestival Rotterdam 2017.

“Mijn interesse gaat uit naar mensen, of ze nu aan het sporten zijn of niet”, zegt René over zijn deelname aan de door Rotterdam Topsport en Open Rotterdam georganiseerde prijsvraag. “Het idee voor kreeg ik toen ik met mijn vriendin het Metropolis festival bezocht in het Zuiderpark. Ik zag daar een groep fitte, super gespierde jongens bezig met sport. Ze waren ook relaxed, lekker aan het hangen met meisjes en bier. Ik vond dat een intrigerende setting.”

Toen hij later de oproep zag voor het Sportfilmprijsvraag, ging René terug naar de buizenconstructie waar hij de jongeren in actie had gezien. “Toen ik vroeg over de sport, wees iedereen naar Michael. Ik merkte al gauw dat hij niet alleen een passie heeft voor sport, maar ook een bijzondere achtergrond. Geen fijne jeugd gehad, problemen thuis en met allerlei instanties. Op een gegeven moment was hij daar klaar mee en heeft hij voor zichzelf gekozen. Hij wil excelleren in zijn sport, de beste zijn.”

“De film gaat over de weg van Michael naar zijn eerste wedstrijd”, vervolgt René. “Maar ook over jezelf thuis voelen. Het team waar hij mee sport is zijn familie. Sport is ook een uitlaatklep, en voor Michael nog wel het meest een springplank naar een betere toekomst.”

Bij het monteren van de film heeft René interviews zoveel mogelijk vermeden. “Ik wilde de beleving van Michael laten zien. Ik denk dat de film een goed beeld geeft van zijn leven en wat hem bezighoudt. Bijzonder vind ik dat Michael in zo’n kort tijdsbestek mij het vertrouwen gaf om hem dicht op de huid te volgen.”

Michael beaamt dat hij veel over zijn leven heeft laten zien. “Ik loop niet weg voor mezelf”, verklaart hij. Over zijn sport zegt hij: “Calisthenics is alles voor mij, al drie jaar. Ik doe het op Zuid, maar ook in Barendrecht, Schiedam, het Vroesenpark. Mijn eerste wedstrijd ging wel tof. Maar het niveau was hoog in Bremen, er waren gasten die al vijftien jaar trainen. Ik heb er veel van geleerd. Binnenkort is er een evenement in Amsterdam, vanaf nu wil ik elke maand een wedstrijd doen.”

Het AD Sportfilmfestival Rotterdam 2017 vindt plaats van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 april in Cinerama Filmtheater. Kijk voor het complete programma en de kaartverkoop op sportfilmfestivalrotterdam.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant