Afbeelding

Jonge patiënten kunnen Oogziekenhuis eerst digitaal bezoeken

Algemeen 49 keer gelezen

Rotterdam - Bij wijze van proef biedt Het Oogziekenhuis Rotterdam de mogelijkheid aan patiëntjes tussen 7 en 14 jaar om het ziekenhuis digitaal te bezoeken voorafgaand aan de eerste afspraak. Uit onlangs afgerond onderzoek dat in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam tot stand kwam, blijkt dat angst bij de kinderen aantoonbaar is verminderd door het ziekenhuis vooraf digitaal te bezoeken.

Spannend

Veel kinderen vinden het spannend om het ziekenhuis te bezoeken. Het Oogziekenhuis Rotterdam probeert deze spanning bij kinderen zoveel mogelijk weg te nemen. In het kader hiervan is de kinderafdeling (KinderOOGcentrum) en een groot deel van de begane grond van het ziekenhuis door middel van een innovatieve 3D-techniek digitaal in kaart gebracht.

Via de smartphone, tablet, computer óf VR-bril kunnen kinderen voorafgaand aan de eerste afspraak bij het ziekenhuis digitaal rondlopen over de afdeling, plaatsnemen achter de balie, een kijkje nemen in alle spreekkamers en zelfs rondlopen door het restaurant. Op deze manier raken de kinderen vertrouwd met het ziekenhuis vanuit de eigen veilige thuisomgeving.

Uit recent onderzoek, genaamd OOGenBLIK, onder patiëntjes van het KinderOOGcentrum blijkt dat kinderen, na het brengen van een digitaal bezoek aan het ziekenhuis minder angst ervaren voorafgaand aan hun afspraak. Het merendeel van de patiëntjes gaf ook aan zich rustiger te voelen tijdens het werkelijke ziekenhuisbezoek. De kinderen hebben de 3D-weergave ervaren alsof ze zelf al door het ziekenhuis liepen.

In verband met de positieve onderzoeksresultaten, onderzoekt het ziekenhuis de mogelijkheden om ook andere delen van het ziekenhuis in kaart brengen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de operatiekamers en om andere poliklinieken (voor volwassenen) binnen het ziekenhuis.

Nominatie Dutch VR-Awards 2017
Het onderzoek OOGenBLIK, uitgevoerd door Rik de Vries binnen de masterstudie Zorgmanagement, was genomineerd voor de Dutch VR-Awards 2017 binnen de categorie ‘VR and AR student projects’. “Ik ben erg vereerd door de nominatie. De nominatie én de uitslagen van het onderzoek bewijzen dat er nog een hele weg open ligt op het gebied van ruimtelijke pre-oriëntatie. Het zou fijn zijn als dit voor meer patiëntgroepen gerealiseerd kan worden”, aldus Rik de Vries. “Vrijwel iedereen heeft thuis een computer, smartphone of tablet. Daarnaast hebben steeds meer mensen een VR-Bril, zeker nu deze voor enkele euro’s verkrijgbaar zijn. Hoe mooi zou het zijn als al deze mensen voortaan alvast vooraf een digitaal bezoek kunnen brengen aan het ziekenhuis?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant