Afbeelding

‘Dansen is zo leuk om te doen’

Algemeen 120 keer gelezen

“Dansen heeft voor mij een therapeutische werking en ik hoop dat mijn leerlingen dit ook gaan ondervinden,” zegt Bart Christiaens. “Het is mijn taak om als dansdocent een veilige sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn zodat iedereen tot volle bloei kan komen. Dat is mijn passie en ik heb het geluk gehad dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken.”

Albrandswaard –Tot zijn 27e jaar danste Bart fulltime. “Maar de kloof met zeventien, achttienjarigen wordt op een gegeven moment te groot.” Bart doelt op het klassieke dansen bij het Internationaal Danstheater en De Dutch Don’t Dance Division. New York, Brazilië, diverse landen in Europa, overal is hij geweest. Daarnaast danste hij als folkloredanser in verschillende dansproducties, trad op met DJ Tiësto en speelde in een voorstelling voor de Braziliaanse president Lula.

DJ Tiësto

Bart komt uit een slagersfamilie en groeide op in België. Dansen vond hij leuk en zijn gymleraar op het gymnasium stimuleerde hem om een dansopleiding te volgen. “Voor een danser heb ik een goede anatomie met lange spieren en ben van nature bijzonder lenig. Ik ben met het perfecte danserslijf geboren. Dat is een groot voordeel.”
Van zijn ouders, die een hebben in het rock en rolldansen kreeg Bart één kans. Als hij die studie wilde doen moest het bij de beste opleiding zijn en hij mocht slechts eenmaal auditie doen. “Ik moest de beste zijn, dat is de motivatie die mijn ouders me meegaven.”

Love 2do

Bart studeert in Tilburg af als dansdocent en wordt balletdanser, klassiek danser en choreograaf. Naast zijn werk als docent en hoofd van de balletafdeling van het Nationaal Jeugdmusical Theater in Amsterdam is hij docent Modern Jazz aan de prestigieuze dansopleiding van de Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg.

Sinds 2015 heeft Bart zijn eigen dansschool Love2Do in Rhoon en sinds begin van dit jaar is daar een tweede locatie in Poortugaal bijgekomen. Het door hem ontwikkelde cultuurproject ‘Dansend de wereld rond’ waarbij kinderen gedurende drie maanden uit verschillende landen een dans leren en tegelijkertijd op school leren over alles wat verband houdt met die dans, zoals taal en aardrijkskunde was een succes op de basisschool De Julianaschool.

Grootse uitvoering

Dit jaar oefenen de kinderen van de basisschool De Parel in Poortugaal voor hun uitvoering op 3 april. “Het is zo leuk om te doen. Het is een enorme verrijking als je ziet wat de kinderen presteren.” Bart danst naast ballet nog een aantal verschillende dansstijlen. “Met dans ben je lekker met je lijf bezig. Ballet is cultuur dat je meekrijgt of meegeeft. Het is veel gedetailleerder en je moet de passen tot op zoveel cijfers achter de komma goed uitvoeren. Eigenlijk is ballet gewoon wiskunde. Dans is veel losser.”

Tijdens het dansen met volwassenen merkt Bart dat mensen in de dans opgaan en de connectie van denken en doen loslaten. “Je ziet dan ook dat problemen loskomen en daar willen ze over praten. Ik heb al heel wat levenservaring maar om goed te kunnen adviseren volg ik een studie lifecoach. Als ik adviseer dan moet het ook goed onderbouwd zijn.”

‘Lifecoach

Deze zomer studeer ik af en start ik met mindfulness als lifestylecoach een praktijk bij mijn woonhuis in Rhoon. Samen met mijn man, die afgestudeerd filosoof en voedingsdeskundige is kunnen we mensen op weg helpen. Mijn man coacht mensen die dieper willen gaan en ik coach praktisch gericht op levensdoelen, zoals stoppen met roken, afvallen of examenvrees.

“De dansschool Love2Do biedt danslessen aan in academische dansstijlen zoals klassiek, jazz en modern voor alle leeftijden op dinsdag in de multifunctionele ruimte van de Julianaschool in Rhoon en donderdag in De Parel in Poortugaal. Voor info: www.love2do.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant