Afbeelding

‘Inbreken in een school is heel erg, nooit meer doen’

Algemeen 100 keer gelezen

Rotterdam - Voor de diefstal van een laptop, aansluitkabels en computermuizen van het Thorbecke College zijn onlangs twee Amsterdamse inbrekers veroordeeld tot een werk- en celstraf. “Inbreken in een school en leermiddelen stelen,’’ zei de rechter, is heel erg. Kinderen komen ‘s ochtends binnen, kunnen niet gelijk aan de slag en worden met criminaliteit geconfronteerd. Echt nooit meer doen.’’

Het duo is begin dit jaar op heterdaad betrapt en vlakbij de schoolvestiging in de Tattistraat in Alexander aangehouden. Inbreker Henk R. (40) liep daarbij hersenbloedingen op, nadat hij politieaanwijzingen niet opvolgde en geweld is ingezet. Zonder de politieaanpak te bekritiseren, matigde de rechter zijn straf tot 140 uur werken. “Omdat u er toch flink onder heeft geleden,’’ verduidelijkte de magistraat. Justitie eiste om dezelfde reden al een werkstraf van 240 uur tegen hem, waarvan 40 voorwaardelijk. Volgens de politie maken de twee deel uit van een groep beroepscriminelen uit de hoofdstad, die in wisselende samenstelling in het hele land bedrijfs- en schoolinbraken plegen.

Beelden

De rechter vond uiteindelijk niet voldoende bewezen dat het ontkennende duo verantwoordelijk is voor die kraak. “De beelden zijn niet heel duidelijk. U kunt het zijn, maar het kunnen ook anderen wezen,’’ concludeerde de rechter.

De al vaker veroordeelde Henk R. meldde de rechter bij Thorbecke uit stelen te zijn gegaan om de begrafenis van zijn overleden kind te kunnen betalen. De ook al vaker opgesloten Semeo S. (35) gaf ‘voor het levensonderhoud’ als motief. “Als je een misstap hebt gemaakt, kan je geen verklaring omtrent gedrag krijgen, dus geen werk meer. Dan verlies je je woning en krijg je geen uitkering omdat je geen adres hebt,’’ zei hij de rechter. “Heeft u weleens van het Leger des Heils gehoord. Die bieden opvang en vaak ook een adres voor een uitkering,’’ diende de rechter de Amsterdammer van repliek. “Dan ga ik daar eens kijken,’’ reageerde die. Semeo S. is – na een strafeis van 120 dagen zitten waarvan 20 voorwaardelijk - veroordeeld tot de 70 dagen cel, die hij al in voorarrest uitzat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant