Afbeelding
Foto: Rini Vermeulen

‘Metrotrap gevaarlijk voor blinden en slechtzienden’

Algemeen 109 keer gelezen

Rotterdam - Eind vorige maand is een 90-jarige blinde vrouw gewond geraakt bij een val van de trap bij metrostation Delfshaven. Volgens Rini Vermeulen, gebiedscommissielid van de PvdA, kwam dat doordat er voor de trap geen tegels met markering liggen. “Mensen die blind of slechtziend zijn, kunnen daardoor niet veilig over straat. Het is een gevaarlijke situatie.”

Door Margje Kooistra

Het slachtoffer, dat blind is en met een blindenstok en een rollator liep, was op weg naar de supermarkt. Rini: “Ze moest door geparkeerde auto’s een andere route nemen en liep te dicht langs de trap naar het metrostation.” De negentigjarige vrouw raakte zwaargewond. “Haar herstel gaat heel lang duren en het is de vraag of ze nog weer zelfstandig kan wonen.”

De oorzaak van de val is volgens Rini het missen van een duidelijke markering bij de trap. “Op het metrostation zelf is er een tegel met een ribbel die duidelijk aangeeft dat het perron eindigt, maar buiten bij de trappen liggen die niet.” Binnen is de RET verantwoordelijk, maar de ingang van de trap hoort bij de stoep. Gemeentelijk grondgebied dus. Volgens Rini moet Rotterdam dan ook met een oplossing komen: “Bij alle openbare trappen moeten tegels met markering komen te liggen.” En het liefst op korte termijn. “Anders start ik met een handtekeningenactie.”

Binnenkort wordt er binnen de gemeenteraad gesproken over de kwestie. De PvdA-fractie heeft vragen over het ongeval gesteld en wil markeringen voor blinden en slechtzienden bij trappen van metrostations. Gemeente Rotterdam wil de situatie eerst goed onderzoeken. “Allereerst willen we natuurlijk ons medeleven betuigen voor dit vreselijke ongeval, naar de mevrouw maar ook haar naasten. We willen de situatie eerst goed onderzoeken. Wat is er gebeurd en zijn er extra maatregelen nodig? De afgelopen jaren is in de stations en daar buiten al veel gedaan aan het verbeteren van de buitenruimte voor mensen met een beperking. Samen met de RET zullen we deze situatie en die op andere stations, onderzoeken”, aldus een woordvoerder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant