(Foto: Patrick Mordi)
(Foto: Patrick Mordi)

Rotterdammer van de Week: Patrick Laureij

Algemeen 672 keer gelezen

Rotterdam - Comedian Patrick Laureij (35) is hot. Wegens groot succes wordt zijn show Dekking Hoog in het oude Luxor Theater op 17 en 18 april bijgeboekt. De geboren en getogen Rotterdammer woont in Amsterdam, maar is in grappigheid, directheid en met zijn onvervalste accent nog onlosmakelijk met onze stad verbonden. Dat maakt hem onze Rotterdammer van de week.

Door Gerrit van Loon

In 2006 besloot Laureij mee te doen aan de Rotterdamse Talent Night. Hij begon met 4 minuten aan materiaal en wat geïmproviseerde grappen. Via verschillende kleine podia belandde hij op het Open Podium van het Amsterdamse Toomler. In 2009 deed Laureij een geslaagde Comedytrain-auditie. Later speelde hij op Lowlands, stond hij in het voorprogramma van Theo Maassen en won hij de publieks- en juryprijs van Cameretten 2013.

Waar stond je wiegje?

“Ik ben geboren in het San Franciscus Gasthuis, als je dat bedoelt. Als kind woonde ik in de wijk Ruigoord. Dat is in IJsselmonde.”

Waar woon je nu?

“Ik woon nu niet meer in de stad, maar sinds 2010 in de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West. Mijn laatste adres in Rotterdam was Onzenoord 1 in de wijk Reijeroord. Er achter ligt het Zevenbergsedijkje.”


Je zei in eerdere interviews dat je geen jongen van de straat bent, maar meer observeert vanaf de stoep. Beschouw eens wat Rotterdam betekent voor je?

“Het heeft mij heel veel gegeven, materiaal voor mijn werk en ervaringen die mij gemaakt hebben wie ik nu ben.”


Mooi gezegd. Wat maakt je trots op Rotterdam?

“Dat ik onderdeel ben (geweest) van de cultuur. De typische Rotterdamse cultuur en dan met name van de jaren ‘90. Met al zijn glorie en lelijke kanten.”

Is er nu een andere cultuur? Voel je weleens schaamte voor de stad?

“Nee, behalve dat blijkt hoeveel mensen op de politieke partij PVV hebben gestemd. Dat vind ik raar.”
Positiever dan. Waar liggen jouw mooie plekjes in onze stad?
“Dat is de Witte de Withstraat. Rotterdam-Zuid in zijn geheel en met name dan mijn oude buurt IJsselmonde. En het Museum Boijmans van Beuningen. Ik houd van de Dali die er hangt.”

Wat mist er in onze stad, volgens jou?

“Is er een goede jazzclub? Dat weet ik eigenlijk niet. Dus moet ik eigenlijk mijn bek houden, maar anders: dat. En een comedyclub die wekelijks goede shows kan aanbieden.”

Waar kennen mensen jou nog meer van? Waar ben je momenteel mee bezig?

“Nou mensen kennen mij vooral als comedian dus. Ik tour nu met mijn eerste avondvullende theatershow genaamd Dekking Hoog door het land. In 2015 was ik trouwens ook te zien in de 10-delige politieserie Noord/Zuid op Nederland 1. Ik speelde Dennis, een vaste grote rol.
In Dekking Hoog vertel je ook over je verleden als kickbokser. Je strijdbare levenshouding komt daar een beetje vandaan.”

Wie is je voorbeeld?

“Een rits: Richard Pryor, Daniel Arends, Theo Maassen, Mike Tyson, Kendrick Lamar. En niet te vergeten: mijn broer.”

Patrick in een paar kernwoorden?

“Goofy”

Wat wil je nog eens graag doen?

“Optreden in Amerika.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant