Afbeelding

Einde Afrikaandertuin is in zicht

Algemeen 67 keer gelezen

Rotterdam - Na zes jaar een aanwinst voor de Afrikaanderwijk te zijn geweest, is het einde voor de Afrikaandertuin in zicht. Per 1 mei moet het terrein nabij de Laan op Zuid kaal opgeleverd worden aan de gemeente. De bouwplannen zijn niet te vermijden, tot spijt van de beheerder en vele bewoners.

Door Berdien Muller

“Hoe kunnen wij de groene kwaliteit waarborgen met alle nieuwbouw? Dat is de grote vraag”, aldus Rini Biemans. Samen met zijn huidige vrouw startte Rini in 2002 Creatief Beheer, een stichting waar groen en kindvriendelijkheid de belangrijkste pijlers vormen.

“In 2011 mochten wij van Vestia dit terrein uitbouwen en professionaliseren met een tuinman en vrijwilligers. De Afrikaandertuin was geboren.”

Weerstand

Waar veranderingen vaak gepaard gaan met weerstand, zo was dat bij de start van de tuin niet anders. “Het tuinhuis is twaalf keer opnieuw opgebouwd na vernielingen en brandstichting. Het is nu rustig, want de bewoners voelen zich betrokken. Met enige doorloop hebben we zo’n vijftien vrijwilligers onder leiding van één tuinman.” Wegens de veiligheid zet Creatief Beheer wel ervaren mensen in: “Er werken mensen met de nodige problemen en situaties kunnen dan snel escaleren. Geef mensen de persoonlijke aandacht die ze nodig hebben en je krijgt er veel waardering en betrokkenheid voor terug.”
Als voormalig legerarts heeft Biemans eigenlijk maar één doel: “Een gezonde leefomgeving voor alle stadbewoners.” Dit kan volgens Rini bereikt worden door de wijken groener te maken: “Groen kan structurele gezondheidsproblemen, zoals depressie, stress en overgewicht oplossen. Hiernaast verbindt het mensen en is het enorm goed voor de ontwikkeling en weerstand van kinderen. Wij zien de samenleving als een gemeenschappelijke tuin die we samen moeten onderhouden,” aldus de 56-jarige zelfbenoemd stadsdokter.

Planten

“We balen enorm dat de tuin weg moet, maar willen het groen in de wijk houden en mensen zelf de verantwoordelijkheid geven het te onderhouden. Wij zouden het geweldig vinden als we onze mooie planten bijvoorbeeld kunnen verplaatsen naar het Afrikaanderplein.”

Rini Biemans noemt de Afrikaandertuin een voorbeeld voor alle stadsparken: “We hopen dat de gemeente niet alleen denkt aan huizen bouwen, maar ook aan het menselijke aspect waarop zo’n tuin positieve effecten heeft.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant