Afbeelding

Condoomdief (41) mag voorlopig niet naar huis

Algemeen 61 keer gelezen

Rotterdam - De rechter laat een volhoudende winkeldief voorlopig niet naar huis gaan. De 41-jarige vader van vier kinderen stal december vorig jaar meerdere verpakkingen met Durex-condooms bij een levensmiddelenwinkel aan de Pleinweg.

De man werd gesnapt, aangehouden en opgesloten in het huis van bewaring. Begin vorig jaar zou de draaideurcrimineel bij een andere supermarkt een aantal pakjes Marlboro hebben gestolen en drie maanden later viel hij weer door de mand bij een drogisterij. Onlangs in de rechtszaal bood de verdachte zijn excuses aan en bezwoer hij niet opnieuw op dievenpad te zullen gaan. Hij zat ruim 100 dagen in voorlopige hechtenis en wilde terug naar zijn gezin.

Volgens de officier van justitie kon de rechtszaak tegen de man niet doorgaan. Gedragsdeskundigen verzuimden op tijd te rapporteren over de al veel vaker veroordeelde winkeldief en straf- of behandeladvies van de reclassering lijkt nodig om de veelpleger op het rechte pad te houden. Maar de reclassering bezocht hem te laat in zijn cel en het ontbreken van deskundigenadvies maakte uitstel noodzakelijk. “Ik heb een nieuwe zittingsdag voor de rechtszaak op 23 juni gepland”, zei de officier. Verdachte: “Het lijkt wel of justitie het op mij heeft gemunt. Bij een eerdere veroordeling ben ik ‘per ongeluk’ langer gevangen gehouden. En nu zou ik door een nieuwe fout weer langer vast moeten zitten.’’ Zijn raadsvrouw mr. M. Shaaban: “Deze vervelende situatie mag niet op mijn cliënt worden afgewikkeld. Ik vraag om opheffing van het bevelgevangenhouding. Hij wil naar zijn gezin en heeft waarschijnlijk een baan.”

De aanklager had bezwaar tegen vrijlating. “Waarschijnlijk wordt straks geadviseerd verdachte de twee jaar durende maatregel van plaatsing in een instelling voor stelselmatige daders (ISD) op te leggen. Bij vrijlating of doorgaan zonder rapport liggen nieuwe ontsporingen op de loer.’’ De rechter was het met het OM eens. “Vorig jaar bent u al meermaals veroordeeld voor soortgelijke feiten en de gegeven waarschuwingen lijken niet te helpen. Dat een rapport te laat komt, kan gebeuren. We wachten de volgende zitting af en u blijft vastzitten’’, aldus de rechter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant