Edo Maas (blauwe kleding midden op de foto) afgelopen zondag tijdens de wedstrijd Zepperen-Zepperen. De komende maanden rijdt hij nog diverse andere wedstrijden in België. (Foto: Lodewijk Maas)
Edo Maas (blauwe kleding midden op de foto) afgelopen zondag tijdens de wedstrijd Zepperen-Zepperen. De komende maanden rijdt hij nog diverse andere wedstrijden in België. (Foto: Lodewijk Maas) (Foto: Emile Hilgers)

Wielrenner Edo Maas wil zich bewijzen in Vlaamse voorjaarsklassiekers

Rotterdam - Zijn laatste seizoen als junior kan Edo Maas op koers brengen voor een mooie wielercarrière. "In het voorjaar wil ik goed presteren, dan zijn de mooiste wedstrijden van het jaar en wil ik er gelijk staan. Volgend jaar word ik belofte, dan hoop ik bij een opleidingsploeg te rijden."

Door Emile Hilgers

Zeges in de E3 Harelbeke en de Omloop van Noord-West Overijssel leverden het talent van RWC Ahoy vorig seizoen een contract op bij Davo Cycling Team. "Een mooie Belgische juniorenploeg, nét iets professioneler dan wat ik in Nederland zie en gewend was", weet hij na een trainingsweek in Spanje en de eerste twee voorjaarsklassiekers bij de zuiderburen.

Kuurne-Brussel-Kuurne werd vorige maand niet de seizoensopening waar de 17-jarige Rotterdammer op gehoopt had. "Ik wilde er gelijk staan, maar al op het eerste stuk met kasseien klapte mijn stuur naar voren. Het duurde heel lang voor de ploegauto bij me was, en daarna reed ik ook nog eens lek. Voorin eindigen kon ik toen al wel vergeten."

De komende maanden rijd Edo nog diverse bekende koersen, zoals E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. "Daarnaast zijn er ook nog twee wedstrijden waar Nederland als landenploeg naar toe gaat: Gent-Wevelgem eind maart en Parijs Roubaix in april. Maar daardoor moet je dus wel eerst geselecteerd worden door de bondscoach, het zou wel heel tof zijn als ik die ook kan rijden."

Voor Edo zijn de Vlaamse voorjaarsklassiekers een kolfje naar zijn hand. Hij weet van zichzelf dat hij redelijk kan sprinten en in een zware koers vaak in de slotfase nog net wat meer over heeft dan andere renners. "Ik train meestal alleen", zegt hij over zijn voorbereiding. "Dat is prettiger omdat ik dan zelf kan bepalen hoe laat en waar." Afgelopen najaar is hij begonnen aan de vierjarige opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam. "Het is veel zelfstudie en tot nu toe goed te combineren met wielrennen. Ik moet vijf dagen op school zijn, maar kan meestal 's ochtends nog wel eerst op de fiets."

De afgelopen jaren heeft Edo naast wielrennen in de wintermaanden ook veel geschaatst. Hij is lid van Schaatsvereniging Rotterdam en werd in december jongstleden nog Zuid-Hollands kampioen (500, 1.500 en 3.000 meter). Toch besloot hij niet naar Heerenveen af te reizen voor het NK afstanden junioren. "Sinds begin januari ligt de focus op wielrennen. Ik vond mezelf ook niet goed genoeg om mee te doen voor de winst. Een jaar geleden heb ik al eens het NK allround voor junioren gereden in Thialf, een supermooie ervaring, maar die ene keer was voor mij genoeg."

Komend najaar zal er geen ruimte meer zijn voor races op het ijs, voorziet Edo. "Schaatsen is iets wat ik voor de lol er nog wel bij wil blijven doen. Ik blijf het super leuk vinden om de bocht in te knallen. Maar als ik met wielrennen naar de top wil, moet ik vol aan de bak op de fiets. Volgend voorjaar hopelijk bij een nieuwe ploeg onder 23 jaar."

Meer berichten