Afbeelding

Enrico ‘Nikantes’ Stout spin in het web

Algemeen 80 keer gelezen

Wil je iets regelen of iets weten, vraag het aan Enrico Stout. Zowel op zijn werk als bij de korfbal fungeert hij als vraagbaak. Als kwaliteitsmedewerker voor alles wat met bijstand te maken heeft, inclusief Werk en Participatie bij de gemeente Gouda en secretaris bij Korfbalvereniging Nikantes, weet hij waar Abraham de mosterd haalt. “Als secretaris ben je een spin in het web. Alles komt bij me binnen en weet ik ook wat er speelt. En in mijn werk beoordeel ik nu het werk van collega’s en probeer verbeterslagen te maken in werkprocessen en ben bezig het invoeren van nieuwe wet- en regelgeving te stroomlijnen.

Hoogvliet - De geboren Hoogvlieter heeft het sporten van zijn ouders meegekregen. Als kind moest hij minimaal één sport beoefenen. Na zwemmen en kortstondig judo bleek korfbal dé sport te zijn. “Destijds had je een Schoolkorfbaltoernooi en maakte ik kennis met korfbal bij Korfbalvereniging ‘t Waterschip.” Het betreft de korfbalvereniging die met korfbalvereniging Hoogvliet fuseert en nu Nikantes heet. Enrico valt op als actief lid; zijn eerste vrijwilligerswerk is het schrijven van artikelen voor ‘t Krantje van het Waterschip. “Dat was nog met plaatjes plakken voordat het werd gestencild.” Inmiddels is Enrico 37 jaar betrokken bij korfbal, 22 jaar secretaris en heeft 30 jaar recreatief regionale wedstrijden gespeeld. Nu valt hij af en toe in om spelers te coachen en traint eenmaal per week recreanten. “zo blijf ik actief en fit.”

Uitdagingen genoeg

“Juist het regelen, zorgen dat subsidies binnenkomen, nieuwe plannen bedenken dat is voor mij de uitdaging”, vertelt Enrico. “Alles qua regelgeving, inzet vrijwilligers, wat mensen in feite willen, verandert continue. Ik moet bijblijven en vind het ook leuk om telkens te veranderen. Ik ben me er van bewust dat je open moet staan voor veranderingen en vernieuwingen. Dan kan je mee bewegen.”
 

Competitiewaardig

Dat lukt ook, want als Enrico er steeds meer taken bij krijgt, groeit ook de vereniging. De eerste Open Dag in 1999, met subsidie, smaakt naar meer. Na een grote subsidie van Rotterdam sportstad volgt het competitiewaardig maken van MFC Boomgaardshoek, destijds nog een ‘vergeten sporthal’. Vanaf het moment dat Nikantes naar de Botreep verhuist, verandert de vereniging in een vereniging die niet meer uit Hoogvliet is weg te denken. Er komen picknicktafels en een Jeu de boules baan waar gemiddeld dertig mensen op de woensdag en zondagmiddag spelen. “Dat is gezellig met een happie en een tappie. En op zondag komen ook mensen voetbal kijken.”

Het gaat Nikantes niet alleen om de sport, maar ook om het creëren van een plek waar mensen elkaar ontmoeten en kunnen genieten van de sporters. “Ik ben ook niet vies van samenwerking, want dan kan je meer realiseren en dat brengt mooie dingen met zich mee. Zoals het verkrijgen van het nieuwe scorebord in de Campus, de nieuwe speeltoestellen en de realisatie van een permanent Beach Court samen ETC en YUM. Enrico leeft voor Nikantes en kan daar al zijn hobby’s in kwijt. “Alles komt bij elkaar, het fotograferen, persberichten schrijven en berichten op facebook zetten, allemaal dingen die ik leuk vind.”

Verruwing

Toch zijn er ook zaken die minder leuk zijn, maar waar Enrico op een goede manier mee om wil gaan. “De sport wordt ruwer. We waken er voor om dit te laten escaleren. Kijk, iemand onderuit schoppen kan natuurlijk niet, maar ruw spelen om te strijden, sportief gezien, kan wel. En dan facebook. Kijk, dat door de tijd dingen veranderen dat snap ik, maar als er iets gebeurt tussen de trainer en/of scheidsrechter en kinderen dan springen de ouders er tussen en zetten het meteen in de groepsapp op facebook. Ze zitten misschien niet goed in hun vel en zijn emotioneel. Dat levert conflicten op. Dat kan escaleren en is niet nodig,” zegt Enrico.

De vereniging kan niet zonder vrijwilligers en sponsors en Enrico is blij met hun hulp. Ook voor de opgerichte stichting Beach Sport zijn deze nog hard nodig. Voor korfbal kunnen nieuwe leden op de dinsdag en donderdag viermaal gratis meetrainen alvorens lid te worden.

(Door Marianne van der Ham)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant