Foto te zien op Prince LOVE LIVE in Kunsthal Rotterdam.
Foto te zien op Prince LOVE LIVE in Kunsthal Rotterdam.

‘Ontzettend hard gehuild toen mijn held Prince overleed’

Algemeen 285 keer gelezen

Rotterdam - Sherill Samson is freelancer bij De Havenloods. Maar bovenal is ze fan van Prince. Een hele grote fan van Prince. Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Prince LOVE LIVE’ (vanaf 13 mei in de Kunsthal Rotterdam) schreef ze dit zeer persoonlijk getinte verhaal.

Door Sherill Samson

‘Je mag het gerust weten, ik heb ontzettend hard gehuild donderdag 21 april. Dat was de dag dat mijn grote muzikale held Prince overleed. Meer dan 25 jaar maakte hij deel uit van mijn leven en plotseling was hij er nu niet meer. Ik was niet de enige die huilde. Twitter ontplofte bijna van de steunbetuigingen van fans uit alle uithoeken van de wereld.

Prince had een bijzondere band met Rotterdam. Nadat hij de wereld stukje bij beetje veroverde in de jaren tachtig met fenomenale albums als 1999, Purple Rain en Around The World In A Day, werd het tijd voor een wereldtournee. Zijn eerste grote concert in Nederland was in 1986 in Ahoy. Niet alleen zijn eigen hits bracht hij toen ten gehore, ook succesvolle nummers van Sheila E, Love Bizarre en Manic Monday van The Bangles kwamen voorbij. Mocht je een bootlegversie van dit geweldige concert tegenkomen, niet over nadenken, gewoon kopen. En het bleef niet bij dit ene optreden, ook zijn Sign of the times tour bracht hem naar Ahoy. Tijdens deze concerten werden er ook video-opnames gemaakt die bestemd waren voor de concertfilm met dezelfde naam. Maar helaas, His Royal Badness, had besloten dat de opnames te slecht waren om te gebruiken, dus deed hij het hele feestje over in zijn eigen Paisley Park Studio.

Ahoy werd te klein voor de Purple Mozart, dus week hij in 1988 voor het eerst uit naar Stadion Feijenoord voor zijn Lovesexy-tour. Twee jaar later stond hij er weer voor zijn Nude Tour. De bijnaam van het stadion kon bijna letterlijk worden genomen, want het regende twee dagen lang in de Kuip. Wel leuk tijdens het nummer Purple Rain, met paarse lichten op de enorme regendruppels. Dat dan weer wel.

Na zijn optredens ging Prince zelden meteen naar zijn hotel. Zo schijnt hij te zijn gespot in Parkzicht, ver voor het gabber-tijdperk. En hoewel veel mensen bij de term afterparty meteen denken aan zijn optreden in ‘t Paard van Troje in Den Haag, heeft hij vaker een afterparty gevierd in Nighttown! Om daar bij te zijn, moest je wel wat over hebben; geld, best veel geld. De kaartjes kostten zelden minder dan 100 gulden en later in het euro tijdperk net zo veel maar dan in euro’s. Maar dan was je wel bij een fijn intiem feestje in je eigen Nighttown, met één van de grootste sterren van dat moment. The Minneapolis Genius schijnt het ook behoorlijk naar zin hebben gehad in de Rotterdamse poptempel. Hij schijnt tijdens één van de optredens gezegd te hebben dat hij Nighttown wilde kopen. Had hij het maar gedaan...’

Kunsthal Rotterdam presenteert vanaf zaterdag 13 mei een kleine, intieme ‘fan driven’ tentoonstelling getiteld Prince LOVE LIVE, als eerbetoon aan de artiest Prince die een jaar geleden, op 21 april 2016, overleed. Prince LOVE LIVE gaat over de liefde (Love) van de fans voor Prince en herinneringen aan zijn live shows in Nederland. Persoonlijke herinneringen en memorabilia van vele trouwe fans staan centraal.
De tentoonstelling bevat onder meer tourattributen van Nederlandse Prince concerten (waaronder Ahoy, augustus 1986 en De Kuip, augustus 1988), tourposters, fanfoto’s en persoonlijke items van Prince. Daarnaast zijn er videocompilaties te zien waarin bekende en minder bekende Nederlanders vertellen over hun ervaringen met Prince in Nederland.

Prince LOVE LIVE komt tot stand in samenwerking met een groep Nederlandse Prince liefhebbers, die Prince sinds de jaren tachtig volgen.

www.kunsthal.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant