Arno Havenga:
Arno Havenga: "Ik vind waterpolo nog steeds leuk, op m'n achtste speelde ik het al." (Foto: Rob Kamminga)

Arno Havenga met waterpolodames naar Shanghai voor finale World League

Algemeen 108 keer gelezen

Rotterdam - Arno Havenga vertrekt 26 mei met de Nederlandse waterpolodames naar Shanghai voor de finale van de World League met voorafgaand, ook in China, een ander sterk bezet landentoernooi. “Het zou goed zijn als we een mooie zomer draaien met Oranje en het mislopen van Rio kunnen wegspelen.”

Door Emile Hilgers

De altijd energieke bondscoach denkt en spreekt alleen nog maar over de toekomst. In november verlengde hij zijn contract met de KNZB tot en met Tokio 2020 en in China wil hij een aantal jonge speelsters testen om het beste team te selecteren voor het WK in juli.

Luxe probleem

“De jonge meiden die prof zijn bij Europese clubs of in Amerika studeren en NCAA spelen, heb ik nog niet veel in actie gezien”, verklaart hij. “De groep bestaat nu uit 22 dames, er kunnen er 13 mee naar Hongarije. Een luxe probleem, in mijn optiek.”
De World League Finale is een prestigieus toernooi en Nederland wil er na brons in 2015 en zilver op het EK 2016 opnieuw een medaille halen. Maar het wereldkampioenschap, waarop Oranje in 2015 tweede werd, vindt de bondscoach van groter belang. “We gaan voortaan overal voor een medaille, dat wordt van ons verwacht nadat we de laatste vier grote toernooien op het podium hebben gestaan.”

“We hebben een grote, talentvolle groep”, concludeert hij na de eerste trainingen in Zeist. “Er is meer concurrentie, dat is goed. We moeten als team harder worden, vooral mentaal. Daarnaast is mijn benadering zakelijker geworden. De afgelopen tijd was het collectief onze grootste kracht, maar op belangrijke momenten schoten we qua individuele prestaties in de wedstrijden tekort.”

“De meiden wilden samen verder, we hebben een klik”, komt hij nog even terug op de contractverlenging. “En ik vind waterpolo nog steeds ontzettend leuk. Het is mijn leven, op mijn achtste speelde ik het al. Ik ben nog steeds lid van ‘de R’, inmiddels onderdeel van fusieclub ZP&C Rotterdam. Mijn dochter Bibi speelt na de zomer bij de C-meiden van SVH Waterpolo. Leuk dat die club met de mannen is gepromoveerd en dat Rotterdam weer meedoet op het hoogste niveau. Zelf was ik één van de laatsten die eredivisie speelden met ZV Rotterdam, in 1992 als ik het goed heb. Met de recente aanwinsten verwacht ik dat SVH een goede kans maakt zich te handhaven. “
Wat de Oranje dames betreft, kijkt Havenga vooral uit naar het WK. “Dat wordt spectaculair, verwacht ik. Het is in Budapest, waterpolo leeft in Hongarije. Je speelt er altijd in een vol stadion. We zitten in een poule met Rusland, China en het gastland. Het zal gaan tussen Nederland en Hongarije. Worden we tweede in de poule, dan spelen we mogelijk in de kruisfinales tegen Rusland, Australië of Griekenland, stuk voor stuk sterke tegenstanders. Het wordt voor ons zeker geen ABC-tje. Maar wat ik al zei: onze doelstelling is een medaille halen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant