Afbeelding

Muziek van Tommy-Boy waarschuwt fietsers op gevaren telefoongebruik

Algemeen 174 keer gelezen

Rotterdam - Gisteren is Play Attention in Rotterdam in gebruik genomen. Dit bijzondere verkeerslicht maakt fietsers erop attent dat het gevaarlijk is om te fietsen terwijl je op je telefoon kijkt. Om de twee maanden wordt het op een ander kruispunt neergezet.

De installatie vertelt over het tragische ongeluk van Tommy-Boy Kulkens en speelt zijn Spotify-playlist. Zodra een fietser op de fietsersknop drukt, gaat de playlist van Tommy-Boy spelen en licht een tekst op: ‘Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. Play Attention.’

Bewustwording
Twee studenten van de Willem de Kooning Academie Carlijn Bijlsma en Tom Sibma hebben begin 2017 Play Attention ontwikkeld voor een studieopdracht. De opdracht was het eren van een overleden artiest. In plaats daarvan wilden ze Tommy-Boy eren. De 13-jarige Tommy-Boy wilde dolgraag deejay worden, maar overleed in 2015 doordat hij al fietsend met zijn telefoon bezig was. Hij was vast wat liedjes aan het opzoeken voor de verjaardag van zijn zus. Het doel van dit project is bewust te maken van het gevaar van fietsen terwijl je op je telefoon kijkt.

Geraakt
De twee studenten maakten begin dit jaar naar aanleiding van het ongeluk van Tommy-Boy een projectie op straat, bij een verkeerslicht in de binnenstad van Rotterdam. Verkeerskundigen van de gemeente Rotterdam werden geraakt door het project en hebben het prototype, in samenwerking met de studenten en de stichting TButterfly (van Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy) en firma Hoeflake, doorontwikkeld tot een verplaatsbaar verkeerslicht.

Verplaatsbaar
Dinsdag hebben wethouder Langenberg (o.a. vervoer), de studenten en Michael Kulkens het verkeerslicht onthuld op de kruising Coolsingel – Meent. Het verkeerslicht wisselt om de twee maanden van locatie om zoveel mogelijk fietsers te bereiken en bewust te maken.

Voor meer informatie over Play Attention, zie dit filmpje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant