Lotte, genietend van het leven, leeft zich uit met fotograferen en dansen.
Lotte, genietend van het leven, leeft zich uit met fotograferen en dansen. Foto: Marianne van der Ham

Lotte van Eijk’s doel: wees trots op jezelf

Algemeen 1.095 keer gelezen

Hoogvliet - Lotte van Eijk staat met beide benen stevig op de grond. Ze heeft zelfvertrouwen en weet wat ze wil. De twintigjarige danst al haar hele leven en heeft nog één jaar te gaan op de Fotografie Kunstacademie Willem de Kooning.

Onlangs kwam ze terug van een fotografiestage in Afrika waar ze vrouwen van de moderne Masai fotografeerde. Uitgaande van de gedachte dat Masai-vrouwen een maatje meer hebben wilde ze de levenshouding en de reacties op deze vrouwen vastleggen. Lotte is zelf stevig gebouwd en gruwt van alle aandacht voor slanke vrouwen, waardoor vrouwen alle mogelijke manieren zoeken om af te slanken. Juist het schoonheidsideaal wat in deze tijd voorop staat wil Lotte het liefst vernietigen.

Het voorgeschreven plaatje

“Je bent zo goed als je bent en je hoeft niet te voldoen aan het voorgeschreven plaatje,” zegt Lotte. “Mensen hebben al snel een oordeel over je. Zelfs bij de auditie voor de dansopleiding bij Codarts. Ik kreeg te horen dat ik fysiek niet goed genoeg was. Op de opleiding dans je veertien uur per week en ze dachten dat ik dat niet vol zou houden. Nou ik danste al jaren twaalf uur in de week en had nooit een blessure. Maar ze hadden een vooroordeel omdat ik zwaarder ben dan het ideaalbeeld.” Lotte besluit dan om met fotografie haar kijk op de plussize vrouwen te laten zien. “Voel je mooi zoals je bent en ga niet moedwillig vermageren omdat anderen vinden dat je dun moet zijn. Mijn oma was ook een plussize en samen probeerden we ons gewicht onder controle te houden. Uiteindelijk kreeg mijn oma kanker en zei op een gegeven moment dat ze nu toch werkelijk slank was geworden. Is dat dan het ideaal?” zegt Lotte.

Levensdoel

Ze besluit dan als vijftienjarige niet meer obsessief met eten bezig te zijn en gewoon gezond te eten. “Dat was werkelijk een keerpunt in mijn leven. En hoewel ik niet gelovig ben denk ik dat ik met een doel in dit leven ben gezet. En voor mij is dat vrouwen laten zien dat internet een fake wereld is. Ik wil laten zien dat het niet uitmaakt welke maat je hebt als je maar tevreden bent met jezelf.” Om de verschillen te laten zien hoe diverse culturen tegen plussize aan kijken besloot Lotte als stageopdracht de Masai-vrouwen op de foto te zetten. “Ik dacht ‘the bigger, the better’ en dat de mannen aan mijn voeten zouden liggen. Ik verwachtte dat ik ontvangen zou worden als in het paradijs van mijn zusters. Maar dat viel tegen. In Kenia zijn de vrouwen net zo beïnvloed als in Nederland. De vrouwen proberen daar zo westers mogelijk te zijn. Er zijn bleeksalons en het haar wordt zo glad mogelijk gemaakt. Maar ja, ook daar zijn shopping mals, tv en internet en dan krijg je dat.” Toch krijgt Lotte het voor elkaar om de vrouwen in hun eigen kracht te fotograferen.

Kracht van fotografie

Inmiddels is ze gestart met haar eindopdracht gebruik makend van de kracht van fotografie. “Ik wil met Instagram foto’s laten zien, met mezelf als hoofdpersoon, dat je ook met een plussize maat er mag wezen. Het is wat provocerend en uitdagend, maar ik wil een invloedrijk persoon zijn waar het het zelfbeeld van jonge meiden en vrouwen betreft.” Lotte staat inmiddels bekend als iemand die zich totaal laat zien, een open boek is en vooral, zoals ze het zelf zegt, schijt heeft aan wat anderen van haar vinden. “Als je dat eenmaal hebt gezegd dan maakt niets je meer uit, dan pas kan je jezelf zijn en je niet meer schamen.” Zo heeft Lotte inmiddels foto’s gemaakt van zichzelf in ondergoed bij een supermarkt. “Het was even slikken , maar het zijn kunstzinnige foto’s, waarmee ik wil laten zien dat je gewoon trots op jezelf kunt zijn.” Dat straalt Lotte ook uit tijdens de danslessen die ze geeft, zoals dancehall, high heel class, moderne dans en hiphop. “Vrouwen en meiden met een maatje meer durven nu, als ze mij zien, les te nemen. Ze komen schuchter binnen en krijgen tijdens de lessen steeds meer zelfvertrouwen, durven meer en krijgen een positief zelfbeeld. Daar krijg ik weer energie van.”

Eindopdracht

Voor haar eindopdracht zal Lotte elke dag een foto posten op Instagram. Met kunstzinnige foto’s laat Lotte haar visie los op de plussize-vrouw met als doel dat vrouwen en meiden zekerder worden. Het project is te volgen op Instagram: @lovaeij.

(Tekst en foto: Marianne van der Ham)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant