De handen worden uit de mouwen gestoken door buurtpreventieteam Pendrecht-Zuid. (Foto: Mirjam Collens)
De handen worden uit de mouwen gestoken door buurtpreventieteam Pendrecht-Zuid. (Foto: Mirjam Collens)

Rotzooi op straat? De handen uit de mouwen!

Algemeen 106 keer gelezen

Rotterdam - De Havenloods publiceerde afgelopen weken een paar keer ingezonden berichten en verhalen over ergernis nummer één in Rotterdam: troep op straat. Je kan er lang over klagen. Of kort. Of je kan zelf de handschoenen uit de mouwen steken. Zoals onze verslaggever Mirjam Collens zag in Pendrecht.

In verschillende wijken in Rotterdam zijn buurtpreventieteams actief. Zoals in Pendrecht-Zuid. Deze club vrijwilligers steekt iedere woensdagavond de handen uit de mouwen om hun buurt leefbaard te houden. Zij nemen hun werk serieus en zijn erg enthousiast. Zowel bewoners, ondernemers als de politie en Stadsbeheer met wie zij samenwerken, worden er blij van.

Eerst een bakkie en een dolletje met elkaar voordat ze de straat op gaan. Vanwege de vakantieperiode is het clubje kleiner dan normaal en vooral de collega die meestal vers gebakken cake meeneemt, wordt gemist. Op de Middelharnisstraat komen deze bewoners woensdagavond bij elkaar. Indien zij dienst hebben, schuiven Laura van Stadsbeheer en één van de wijkagenten aan. Dit zijn de momenten waarop ze met elkaar informatie uitwisselen over belangrijke zaken die spelen in Pendrecht-Zuid: het gebied tussen de Slinge, Zuiderparkweg, Charloisse Lagedijk en de Groene Kruisweg.

Grofvuil

In deze samenstelling werken zij samen aan een gemeenschappelijk doel: een veilige en leefbare buurt. Met een groepsapp informeren zij elkaar en zijn de lijntjes kort. Dit wordt duidelijk als ze om 20.00 uur de straat op gaan voor de eerste ronde. Als er grofvuil ligt dat niet gemeld is bij Stadsbeheer, wordt dit via de app gesignaleerd.

De handschoenen gaan aan bij het opruimen van rondslingerend vuil. Ook houden ze bij in welke straten er achtergelaten winkelkarretjes staan, zodat zij in één keer de karretjes ophalen en terugbrengen naar betreffende winkels. Die zijn er erg mee geholpen, omdat de karretjes verschrikkelijk prijzig zijn. Of hun inzet ervoor zorgt dat lakse buurtbewoners juist nog meer karretjes laten slingeren, betwijfelen ze: “Moet je ze dan laten staan? Wij spreken boosdoeners niet aan maar ze zien ons we.”

Dat laatste geldt voor alle dingen die ze doen. Uiteindelijk zijn ze er voor iedereen in deze wijk, die ze overigens de goede kant op zien gaan. “Ik heb het hier achteruit zien hollen”, zegt de 57-jarige Klaas die optimistisch gestemd is over de huidige veranderingen. Wat volgens dit team zal bijdragen aan de positieve ontwikkeling binnen Pendrecht, is een buurthuis: “Er is hier niks te doen voor jongeren”.
Een wens voor de toekomst van het buurtpreventieteam is een pand dat toegankelijk is voor bewoners en fietsen om zo nog beter hun werk voort te kunnen zetten.

Politie

Ruben van der Meijde van Politie Charlois noemt dit buurtpreventieteam een enthousiaste, verbindende club. Hij hoopt dat dit in iedere wijk van Charlois gaat komen. Volg de ontwikkelingen op de social media kanalen via ‘Politie Charlois’.

Afgelopen twee keer hebben we twee keer aandacht besteed aan de grootste ergernis van Rotterdam. Uiteraard leverde dat ontelbaar veel reacties van onze lezers op. Een gedeelte daarvan hebben we vorige week al in de krant geplaatst. Bij De Havenloods op Facebook kun je ze natuurlijk nog allemaal terugvinden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant