Afbeelding

Ingezonden: Beeldententoonstelling Arte Concordia

Algemeen 112 keer gelezen

Rotterdam - Van 9 september tot en met 8 oktober 2017 vindt op de Avenue Concordia een ‘grote beelden’-tentoonstelling plaats: de vierde editie van Arte Concordia. Een maand lang verandert de statige Rotterdamse leefomgeving in een bruisende levendige buitenexpositie met grote en kleine beelden van 13 kunstenaars, vlaggen van nog veel meer kunstenaars, , performances en andere optredens, rondleidingen, ‘meet & greets’ en een paralleltentoonstelling met werk van alle kunstenaars binnen.

Arte Concordia wil kunst laten zien in de omgeving waar mensen wonen, werken, studeren en naar school gaan. Kunst van kwalitatief hoog niveau staat hier midden in de samenleving, als onderdeel van het dagelijks leven, in de publieke ruimte. Dat maakt deze tentoonstelling uniek.

Curator van deze editie is de bekende Nederlandse beeldend kunstenaar Karin Arink. Zij ontwikkelde het concept voor de tentoonstelling en selecteerde de kunstenaars die zij daarbij wilde uitnodigen. Over het thema zegt zij:

“De wijk waarin Avenue Concordia ligt, is een monumentaal ‘beschermd stadsgezicht’. Het woord ‘Monument’ roept statige beelden in de publieke ruimte op en mooi versierde gebouwen: herdenkingstekens die verwijzen naar het verleden. Tegelijk verbergen zich in dit woord de begrippen ‘nu’ en ‘moment’: monumenten verwijzen naar specifieke momenten, naar (politieke) gebeurtenissen in de tijd.”

De kunstenaars maken speciaal voor Arte Concordia beelden als monumenten die het tijdelijke markeren of tijdelijke handelingen die tot mo(nu)ment worden. Het werk staat in relatie tot het dagelijkse komen en gaan van passanten over en incidentele gebeurtenissen rondom de Avenue.

In de tentoonstelling kom je daarom werk tegen waarbij het ongeplande leidend is (‘fietsen met rolf’, een niet-spectaculair event, weer of geen weer, met Rolf Engelen), over de grens tussen historie/politiek en fictie (Paul Cox, Jessica van Deursen), over de manier waarop een figuur ook een plek kan zijn (Robin Kolleman). Er is werk dat ter plekke ontstaat (Maurice Meewisse) en werk dat nieuwe tijdelijke ornamenten toevoegt (Tanja Smeets). Iris Bouwmeester gaat ter plekke op zoek naar schoonheid in vorm, lichtval en ruimte. Het werk van Josua Wechsler stelt vragen over hoe je de omgeving humaner kunt maken; het werk van Ellen Boersma markeert de ruimte door middel van een lijn. Willem Besselink maakt de historische grenzen van Rotterdam zichtbaar, terwijl Albert Kliest de openbare ruimte verdeelt door middel van zijn strategisch geplaatste werk. Anna Bondt onderzoekt de grenzen tussen publiek en openbaar aan de hand van contact met bewoners en Juan Beladrich laat raadselachtige teksten achter in de publieke ruimte.

Alle kunstenaars maken speciaal voor Arte Concordia een werk in oplage. Deze werken zijn te zien en te koop bij ontwerpstudio DOEN, Avenue Concordia 30 (in het oude postkantoor). De opbrengst vloeit terug naar de kunstenaars en Arte Concordia. Deze paralleltentoonstelling bij DOEN omvat ook ander werk van deelnemers.

Naast de 13 beelden op de Avenue wapperen er zo’n 35, speciaal voor deze editie gemaakte, vlaggen aan de panden op de Avenue. Ook kunstenaars van Galerie Herenplaats (Outsider Art) maakten daarvoor een ontwerp. Tijdens de tentoonstelling wapperen de vlaggen ook op de Vlaggenparade aan de Boompjes in het centrum van de stad.

In de weekenden is er gelegenheid om de kunstenaars te ontmoeten, om deel te nemen aan een rondleiding en om bijzondere performances en andere optredens mee te maken.

Arte Concordia wordt officieel en feestelijk geopend op zaterdag 9 september om 16.00 uur door curator Karin Arink. Zij licht dan haar keuze voor thema en kunstenaars toe.

Voor meer informatie over de tentoonstelling, de kunstenaars en de programmering, zie: www.arteconcordia.nl en facebook.

Voor meer informatie over curator Karin Arink, zie: www.dekko.nl en facebook.

Deelnemende kunstenaars beelden:

Juan Beladrich, Willem Besselink, Ellen Boersma, Anna Bondt, Iris Bouwmeester, Paul Cox, Jessica van Deursen, Rolf Engelen, Albert Kliest, Robin BK Kolleman, Maurice Meewisse, Tanja Smeets, en Josua Wechsler

Deelnemende kunstenaars vlaggen:

Zia Smets, Thea van Doorn, Sue van Geijn, Selma Hengeveld, Sandim Mendes, Ronald de Bloeme, Richard van Klooster, Peter Koole, Olphaert den Otter, Agnes Momirski, Milos Trakilovic, Miko Veldkamp, Mette Sterre, Marilou Klapwijk, Marijke Groeneveld, Marijke Appelman, Lisette Schumacher, Lisa Gliederpuppe, Lisa Couwenbergh, Laurien Dumbar, Koes Staassen, Koen Taselaar, Justin Wijers, Josephine Baan, Jeroen Jongeleen, J&B, Jason Coburn, Iris Schuttevaar, Inge Aanstoot, Diana Roig, Csilla Klényanski, Cora Moret, Christie van der Haak, Benjamin Li, Barbara Helmer, Antoine Monod de Froideville

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathildefonds, Erasmusstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds ZH, Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk en DOEN.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant